De Amsterdamse mannen van Jungle by Night zijn de laatste die wij dit jaar als Haerlems Bodem op Haerlems bodem ontvangen.  En we hadden het jaar niet beter kunnen afsluiten dan met deze gasten. In een uitverkocht kleine zaal Patronaat bliezen ze het dak eraf en vlak daarvoor spraken we Ko (trombone), Peter (bas), Sonny (drums) en Gino (percussie) backstage over de toekomst, zijprojecten, Jungle Book, helden, vintage instrumenten en natuurlijk over Haarlem.

7x0a7843HB: Als ik aan Haarlem denk, denk ik aan?

In koor: “Patronaat.”

Peter: “Gyo Kretz.”

Gino: “Lucas van Ee, Chef’special.”

Sonny: Conservatorium van Haarlem.”

Ko: “…en hoe heet dat gebouw ook al weer, waar ze al die studio’s hebben? Naast het station, het lijkt een beetje op Hanneke’s Boom… Oh ja, bij de Oerkap, de Drijfriemenfabriek. Ik heb daar wel eens iets opgenomen, het is echt leuk daar. En aan onze geluidsman, Jasper Geluk, die komt vanavond op z’n sloffen naar het optreden. Hij woont echt letterlijk hiernaast. Heel relaxed. En als ik aan Haarlem denk, denk ik aan dat het net niet helemaal Amsterdam is…”

Gino vult aan: “Maar juist wel chill.”

_dsf7540

HB: Wat is je tofste herinnering aan een optreden in het Patronaat, als artiest of bezoeker?

Gino: “Ik denk wel de eerste keer dat we hier in Patronaat speelden. We stonden in het voorprogramma van Mulatu Astatke, hij speelt Ethiopische jazz, en toen speelden we misschien 1,5 jaar samen in de band. Hij is een van onze grootste helden en dat optreden was heel bijzonder. Daarna hebben we nog een paar keer hier een eigen show gedaan, dat was ook heel leuk maar dat eerste was nog wel wat specialer.”

Ko: “Ik had datzelfde, dat was echt heel gaaf…”

Sonny vult aan: “Dat was echt tof toen ja, hij zat in deze kleedkamer en toen zijn we ook even binnengelopen en hebben handtekeningen gehaald en hem even gesproken. Dat was heel speciaal. Een goede vriend van mij was ook bij de voorstelling komen kijken en die had ik mee naar achteren genomen. Hij was helemaal fan en stond met een bek vol tanden hier. Dat was mooi om te zien.”

Peter: “…om eerlijk te bekennen ben ik hier nog nooit geweest voor een concert.”

Gino: “Ik wel, voor een Tinderdate.”

Peter: “Goed verhaal, nu al, hoe is dat afgelopen?”

Gino lachend: “Niet goed. Het was wel een topavond maar niet door haar in ieder geval. Ik weet niet eens meer wat ik gezien heb toen, het was een band die zij tof vond maar ik vond het niets. Zij was met een vriendin, ik met een vriend, zij was niet gezellig maar de avond was verder prima.”

7x0a7861

HB: Als je naar de programmering van de komende weken kijkt, wat zou je dan zelf graag willen zien?

Gino, enigszins cynisch: “De eerste is meteen leuk, Gallowstreet, dat is meteen na ons vanavond al. Ko speelt daar ook in. Maar ook Umeme Afrorave is heel leuk, en Umoja is ook heel leuk. Allemaal vanavond dus.”

Peter: “Ierse indie rock band, neh….”

Ko: Orgaanklap, dat is epic, zaterdag 7 januari. Dat is heel hard qua muziek maar ook heel komisch, ze verkleden zich in piemelpakken en alles. En brengen het dan heel serieus over. Lachen.”

Peter: Blaudzun, neh… Maar DeWolff, ja nice… Dat is tof!”

Sonny: Jan Akkerman!”

Ko: “Daar hebben we mee gespeeld.”

Gino vult aan: “Op Noorderslag hadden we een special en speelden we met allerlei verschillende gastartiesten waaronder een nummer met hem en z’n dochter.”

Sonny: “En ook een nummer met Benjamin Herman, die speelt die avond ook mee.”

Gino: “Oh, en ik zie CUT_ met LAKSHMI, we hebben met de gitarist daarvan op school gezeten.”

Peter: “The Bouncers jongens, een Haarlemse ska-band…”

Sonny reageert: “Nou dat lijkt mij helemaal niets…”

Peter: LUWTEN daarentegen is wel kapot nice…”

7x0a8162

HB: Welke vraag zou je nu als band het liefst beantwoorden?

Gino nadat iedereen even nagedacht heeft: “Ja! Dan moet de vraag ongeveer zijn: “Gaan jullie binnenkort nog leuke dingen doen?”. En dan zeggen wij: nou, we gaan even iets tofs doen: met Titus Muizelaar en ISH Dance Collective gaan we in de schouwburg van Utrecht een theater kerstspecial fixen. Dat is 10 dagen achter elkaar, gebaseerd op Jungle Book. Dat wordt heel vet. Hele vette dansers. We hebben dan een verhalenverteller, die komt een paar keer een stukje vertellen over de wetten van de jungle, want het is niet gebaseerd op de Disneyfilm maar gebaseerd op het boek, wat veel meer gaat over de wetten van de jungle en hoe die anders zijn….”

Peter: “… er wordt een mooie lijn getrokken naar onze maatschappij.”

Gino vervolgt: “Over een jongen die, toen hij klein was, eerst helemaal past bij de wetten van de jungle maar omdat hij mens is toch andere manieren heeft en wegtrekt uit die jungle. En steeds minder hoort bij die gemeenschap.”

Ko: “Dat doen we dus de hele kerst en oud en nieuw. Dan zijn we daar iedere dag.”

Sonny: “Dus kom kijken zou ik zeggen!”

7x0a8227

HB: Waar kunnen we jullie in de toekomst tegenkomen?

Peter: “Nou het is goed dat je het vraagt want er is blijkbaar wat onduidelijkheid: “Gaan we stoppen?” Nee!”

Gino: “Dat was dus een misverstand, dat had een concertzaal vermeld maar dat is niet zo. We gaan namelijk gewoon door. We hebben het altijd in januari en februari wat rustiger en dan doen we nooit echt shows in clubs enzo.”

Sonny: “Het stond er ook gewoon heel overdreven, op die website, we hebben dan even geen optredens maar dat kan toch ook. We kijken wel.”

Peter: “Het gaat er ook om dat we nu al heel lang non stop getourd hebben en dat we een kleine adempauze nodig hadden. Dat is dan even iets rustiger aan doen, een maandje of twee ofzo. Beetje bijkomen.”

Ko: “In maart hebben we gewoon weer een tour in Frankrijk. En misschien gaan we voor die tijd stiekem al weer een beetje repeteren en kijken naar een nieuwe set. Maar we hebben voor die twee maanden geen plan eigenlijk, en dat is het voornaamste ding. We hadden altijd een hele strakke planning, en dan zit er best wel veel druk achter. Wat wel fijn is op zich want daardoor gebeuren er dingen, maar nu is het wel lekker om juist even niet zo’n hele strakke planning te hebben en dan per keer te kijken welke shows en wat we gaan spelen en hoe we dat gaan invullen.”

Sonny: “Een ander ding is dat we eigenlijk altijd 7 jaar Jungle op nummer 1 hebben staan. En nu is het ook fijn om wat meer ruimte daarin te hebben zodat je ook gewoon andere bandjes er naast kan doen. Ik speel ook in The Mysterons met Peter en Ko doet dus ook Gallowstreet. Het is fijn dat dat ook wat meer ruimte krijgt maar dat je daarnaast ook zeker gewoon Jungle hebt en daar optredens mee kan doen. Maar dat dat even niet een soort ‘heftige prioriteit druk ding’ is maar dat we het op een relaxtere manier kunnen aanpakken. En je merkt ook dat als je meer ruimte krijgt dat dit ten goede kan komen aan de creativiteit wat ook weer mooie dingen kan opleveren.”

7x0a8264

HB: De vorige band die wij deze vragen voorlegden was I am Oak. We vroegen ze een vraag aan jullie te stellen en dit kwam eruit:

Ko: “Ik weet al wat ze gaan zeggen…. Ik heb het niet gelezen maar ik heb zo’n idee…. Kom maar op met de vraag…”

Citaat uit “I am Oak op Haerlems bodem”:

Thijs: “Die kennen we wel. Daar hebben we een keer mee in een tent geslapen op Into The Great Wide Open, een van de eerste edities.”

Ko lachend en hoofdschuddend: “Ja….”

Vervolg citaat:

Stefan: “Toen waren ze net begonnen, en een jaar op 16 ofzo. Ze gingen maar door, echt de hele tijd door met blazen. Ook ’s nachts. Ook bij het kampvuur. Op het strand. In het toiletgebouw. Uiteindelijk gingen we met de boot terug, en ze waren helemaal uitgeteld, wallen onder de ogen, lagen er helemaal af, hun vaders waren erbij…. Maar ze konden gewoon niet stoppen, liggend op het dek nog steeds toeteren. Dus dat was echt wel heel apart.”

Robby: “Dus de vraag lijkt mij duidelijk: “Spelen jullie ook ooit wel eens gewoon niet?”.”

Sonny: “Het klopt wel, we waren heel veel aan het spelen.

Ko: “Maar we spelen ook wel eens niet.”

Gino: “Maar nu hebben deze jongens van die boxjes gekocht, dan spelen ze dus niet maar dan zitten ze non stop op repeat 1 nummer af te draaien een uur lang. Dat is misschien nu een beetje als vervanging in plaats van de hele tijd spelen. Of nu is het ook weer zo’n ding dat we binnen de band een soort van irritante geluidjes aan het zoeken zijn, die je dan zelf maakt om andere een beetje te irriteren. Bijvoorbeeld als we met z’n 9-en in de bus zitten, dan begint er ineens iemand te gillen of heel hard te piepen…”

Ko onschuldig: “Ik irriteer mij nooit eigenlijk….”

Gino lachend: “Precies, hoe zou dat nou komen?”

Vervolg citaat:

Stefan: “Of: “Wat is het langste dat je niet hebt getoeterd?”.”

Tammo: “We kunnen ook vragen of ze van die mondoefeningen doen? Van dat: ‘pah pah pah, puh puh’ en blazen met je lippen. Net zoals onze geluidstechnicus. Die speelt trompet, in ieder geval dat zegt hij, en die doet dat de hele dag. Hij zegt dat het moet om te blijven oefenen, voor de liptraining.”

Robby: “Dus dan is de vraag voor de trompettist: “Ben jij ook de hele dag die geluiden aan het maken en is dat ook echt nodig of kunnen we tegen onze geluidsman zeggen, hou er maar mee op want het helpt toch niet?”.”

Ko: “Nee, dat is gedoe. Dat doen we echt niet daarvoor. Het is dus helemaal niet nodig, maar het is wel heel leuk.”

Gino: “Dus die mannen van I am Oak kunnen prima af en toe tegen hun technicus zeggen “Hou eens even op!”. Dat zal niet ten koste gaan van zijn trompetspel.”

7x0a8281

HB: De volgende band die wij namens Haerlems Bodem graag zouden willen spreken, is LUWTEN. Wat zou je hen willen vragen?

Gino: “Dat is met Tessa Douwstra toch? Die heeft een keer een talk gedaan op school volgens mij. Over performance en het leven als artiest zeg maar. Ze had een keer opgetreden met Chef’special op Lowlands in de Alpha en daar ging ze over vertellen. Maar verder ken ik haar niet…”

Peter: “Ik weet dat haar gitaar, dat is een super cracky oud ding van geperst kuthout uit de jaren 60, van de gitarist van Metallica geweest is. Misschien kunnen we daar een leuke vraag over stellen…zoiets als “voel je de spirit van Kir Hammet nog door je gitaar als je aan het spelen bent?”.”

Sonny: “….en de drummer heeft een Rolling Bomber… wat kunnen we daarover vragen?”

Peter:  Misschien “Hoeveel moet je er voor hebben?”.

Sonny: “Ja, goeie: “Voor hoeveel zou hij z’n Rolling Bomber willen verkopen?”.”

Peter legt uit: “Dat is namelijk een drumstel en daar zijn er maar een paar van in de wereld en dat is helemaal van hout. Omdat ze aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geen metaal meer hadden moesten ze die helemaal van hout maken.”

Sonny: “En ik wil heel graag weten hoe z’n nieuwe snare bevalt.”

7x0a8287

HB: Goed dit was het, iemand nog wat toe te voegen?

Gino: “We zouden heel graag een keer in op het grote podium van Bevrijdingspop in Haarlem staan….”

Sonny: “Ja, en een keer in het voorprogramma van Tiësto…”

Ko: “…en ik zou dus heel graag een keer een album willen maken met Beyonce.”

Sonny lachend: “… alleen als het goed betaalt, anders niet natuurlijk.”

 

7x0a8296

Korte impressie van de avond

Nadat de zaal al lekker was opgewarmd door het voorprogramma in de vorm van de band The Ish, is het de beurt aan Jungle by Night. Eigenlijk is de avond in één woord te vangen: feest! Vanaf de eerste minuut werd de overvolle, warme, enthousiaste zaal op een positieve manier weggeblazen. De mannen hadden er zin en speelden vol energie het dak eraf, zonder dat het saai of eentonig werd. Door de afwisseling van het tempo in de nummers werd de avond mooi opgebouwd en Ko zocht af en toe wat interactie met het publiek door de microfoon te pakken. Ook Gino pakte redelijk vroeg in de set de microfoon om het publiek nog meer op te zwepen. De muzikanten wisselden op het podium ook regelmatig van plek en met 9 mannen op het podium heb je als publiek altijd wel iets om naar te kijken. Het plezier spatte er vanaf en de zaal gaf zich over aan de ritmische muziek en danste vol overgave. Na dankbare woorden en een diepe buiging aan het einde van het optreden roept de band ons op de volgende keer als ze in Haarlem staan weer te komen maar dan ook al onze vrienden, familie en kennissen mee te nemen. Zodat ze dan weer een groot feest in een uitverkocht Patronaat kunnen bouwen, maar dan in de grote zaal. Wij van Haerlems Bodem kunnen jullie alleen maar adviseren om dat zeker te doen. En terwijl we nog een beetje staan bij te komen van het fijne optreden staat er nog een heel lekker toetje op het programma; Gallowstreet. En dankzij de energie van die band dansen we tot vroeg in de ochtend door.

7x0a8318

7x0a8355

Foto’s: Jaap Kroon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here