Is het mogelijk om met meerdere auteurs die elkaar niet spreken één verhaal te schrijven? Dat vroeg de 18-jarige Sara Witkamp zich af. Zo ontstond uit haar voorliefde voor schrijven én experimenten Just WRITE/RIGHT. Oftewel: één collectief verhaal.

Just Write/right

Het leuke aan dit project is dat iedereen mee kan doen, er zijn slechts een paar regels. Zo mag je maximaal vijf regels schrijven, schrijf je in correct Nederlands en is het ten strengste verboden om met de andere auteurs te overleggen.
Sara verzamelde al vijfentwintig mensen bij elkaar die de pen oppakten en ouderwets met de hand begonnen te schrijven. Het boek werd steeds doorgegeven en verder aangevuld. De nieuwe auteur leest wat zijn of haar voorgangers geschreven hebben en vult het vervolgens aan. Zo ontstaat langzamerhand een grappig, spannend maar vooral origineel verhaal.

We zijn er nog niet

‘Maar’, zegt Sara, ‘met vijfentwintig mensen zijn we er nog niet!’. Daarom bedacht ze in samenwerking met Jessica Kroskinski van Athenaeum Boekhandel in Haarlem een boektoer voor Just Write/Right. Van 14 februari t/m 1 maart reist het nu nog onafgeronde verhaal langs boekhandels en bibliotheken in Haarlem om aspirant auteurs een kans te geven hun eigen inspiratie erop los te laten en zo medeauteur te worden van het collectieve narratief. Alle auteurs kunnen achter in het boek hun gegevens achterlaten zodat ze het eindresultaat toegestuurd krijgen.

Dus…

Ben of ken jij iemand die dol is op schrijven en stiekem droomt de nieuwe Saskia Noort of Harry Mulisch te worden? Dan is dit de uitgelezen kans om in actie te komen. Meedoen aan Just Write/right is heel eenvoudig: lees de voorwaarden op de eerste bladzijde en lees het verhaal tot nu toe. Pak vervolgens de pen en verzin een leuk, creatief of bizar vervolg. Alles is mogelijk zolang het maar klopt en aansluit bij wat er al geschreven is.
Check het schema en kom op een van de locaties langs om jezelf officieel auteur te noemen van een collectief verhaal. Je kan van 14 februari tot en met 1 maart in het boek schrijven. Je kan dit doen in verschillende boekhandels. In dit boek staat een verhaal, maar het is nog niet af. Sterker nog: jij hebt de kans om zelf je schrijverstalent en/of fantasie er op los te laten en mede-auteur te worden van Just Write/right.

Just Write/right.
unsplash.com

Dit project is het eindwerkstuk van scholier Sara Witkamp (18 jaar). Ze heeft een interesse in (sociale) experimenten en houdt zelf ook van lezen en schrijven. Hiermee hoopt ze op een unieke en bijzondere manier een collectief verhaal te creëren dat goed leesbaar is. Meer info check stad.nl

Meer literatuur op HB? Check dit artikel over het Haarlemse literatuur festival.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here