In 2007 gaan Carla Kuyt en haar man verhuizen. De dozen staan in de gang klaar en de katten zitten al in de auto. Dan gebeurt het: kat Merlijn sneakt uit de auto en gaat op ontdekkingstocht. Carla probeert haar Cyperese kater nog te zoeken, maar hij zal nooit meer gevonden worden.

Carla Kuyt. Foto Paul Tromp.

Gechipt

Dertien jaar later komt bij een medewerkster van de Regionale Dierenambulance Haarlem een sterk vermagerde kat onder ogen. Het beestje blijkt te zijn gechipt en als de medewerkster de chip uitleest kan ze haar ogen niet geloven. De kat blijkt al dertien jaar te zijn vermist.

De kat werd eerder door Leon en Lies Knapen naar de Regionale Dierenambulance Haarlem gebracht. Het arme wezentje dook afgelopen maanden meer en meer op in de voortuin van het Haarlemse stel. In de video, gemaakt door Paul Tromp van NH-nieuws, vertellen ze dat het beestje strompelde en op zoek was naar eten. Na enkele weken bestolen ze de dierenambulance in te schakelen.

Check hieronder de video die Paul Tromp maakte

Ongeloof

Kirsten van Eden van de Regionale Dierenambulance in Haarlem kwam zaterdagavond naar de Van Konijnenburgstraat waar de familie Knapen woont en zag dat Merlijn gechipt is: “Dan lees je op de chip dat hij al dertien jaar vermist wordt. Ik begon spontaan te shaken, dit heb ik nog nooit meegemaakt,” vertellen ze in de video. Meteen werd de familie Kuyt ingelicht en binnen een uur is het emotionele weerzien een feit. Carla kan haar oren niet geloven als ze hoort dat haar Merlijn is teruggevonden. “Het is een wonder,” reageert ze, “Ik was heel blij en toen ik hoorde dat hij was gevonden gingen we er gelijk naartoe.”

Bijzondere epiloog

Het feit dat Merlijn na zoveel jaren weer is opgedoken, is natuurlijk al heel bijzonder. Maar er zit nog een wonderbaarlijk element aan het verhaal, zo vertelt Carla. “We hebben Merlijn in 2004 gekocht, omdat mijn broer toen aan longkanker was overleden. Hij gaf mij troost. Ik heb een aantal weken geleden ook te horen gekregen dat ik longkanker heb en nu komt Merlijn ineens weer op mijn pad. Ik hoop dat hij mijn reddende engel wordt, me weer troost kan bieden en kracht kan geven om door te blijven gaan.” 

Ondertussen gaat het naar omstandigheden goed met Merlijn. Hij is net als zijn baasjes nog wat van slag, maar hij oogt gezond. “We gaan morgen nog wel even langs bij de dierenarts, want hij zit behoorlijk onder te tekenbeten,” vertelt Carla. Langzaamaan wint ze het vertrouwen weer een beetje van de schuwe Merlijn, die voorlopig wel binnen wordt gehouden. “Hij heeft in ieder geval huisarrest tot de winter,” lacht Carla.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NH-nieuws. Met een speciaal dankwoord voor Paul Tromp.

Meer Haerlems Bodem? Leer hier je eigen pizzaoven maken… in de tuin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here