In de categorie bijzondere sporten, deze week: Booty Time Haarlem. Een workout voor – de naam geeft het al weg – de billen. Of eigenlijk de billen, buik én benen. Op een koude woensdagavond fiets ik door de binnenstad, niet op weg naar een sportschool of fitness zaaltje, maar naar Latin Dance bar Kokonoches in de Smedestraat. Daar heb ik afgesproken met Yanika en Veerle, oprichtsters en trainsters van Bootytime Haarlem. We gaan niet alleen gezellig praten, ik kom natuurlijk ook om de les mee te doen.

Een nieuw concept in Haarlem

Yanika en Veerle groeiden op in Haarlem, studeren inmiddels en zijn daarnaast opgeleid tot trainer. Naast hun studies houden ze ontzettend van sporten en lesgeven. Zo kwamen zij op het idee om in Haarlem een eigen sportconcept te beginnen. Yanika: “Er zijn wel leuke lessen in Haarlem, zoals kickboksen, of fitness, maar echt iets voor vrouwen om hun booty te trainen was er nog niet. Terwijl er toch veel vrouwen zijn die daar behoefte aan hebben. Het is leuk om dat samen in een groep te doen, daarom zijn we Bootytime begonnen. Veerle is heel goed in mensen werven en promoten, dus toen we net begonnen, zijn we iedereen gaan bellen: familie, vriendinnen, oud-klasgenootjes. Zo kregen we de eerste lessen vol”. Veerle: “Het vullen van de lessen was een uitdaging, maar nu begint het echt lekker te lopen, er zijn vaak zes tot elf vrouwen en ook nieuwe gezichten. Mensen die we zelf ook nog niet kennen.” 

Op de dansvloer, aan de bar

Toen zij op zoek gingen naar een locatie voor hun concept, bedachten ze dat clubs en bars natuurlijk vaak laat open gaan. Zonde om die tijd niet beter te benutten, bedachten Veerle en Yanika. Veerle was vaak op de dansvloer te vinden bij Kokonoches en besloot de stoute schoenen aan te trekken om haar idee voor te leggen aan eigenaren Guus en Daan, die vrijwel meteen instemden; er wordt tenslotte ook dansles gegeven in de club, dus deze sportles past eigenlijk heel goed bij het aanbod. 

Veerle: “Toen we hoorden dat het door kon gaan stond ik echt te springen, toen kon mijn avond echt niet meer stuk.”’ Over de reacties van de deelneemsters zegt ze: “Mensen die ook vaak in de club kwamen en nu meedoen met de les vinden het ook echt heel leuk. Als ze op hun matje liggen zien ze ineens dat er wolkjes op het plafond geschilderd zijn, dat zie je natuurlijk niet als je op de bar staat te dansen.”

Uitbaatster Daan van Kokonoches staat helemaal klaar voor de meiden. Waar zij als échte horeca vrouw gewend is om tot in de late uurtjes in de weer te zijn, staat zij nu gewoon ‘midden in de nacht’ op om de deur open te doen voor de ochtendlessen die om zeven uur beginnen, vertelt ze met een knipoog als ik binnen stap. 

Onafscheidelijk duo

Veerle en Yanika zijn al heel lang vriendinnen, doen altijd alles samen, dus dit kon er ook nog wel bij, reflecteren ze met een grote glimlach. Ze vullen elkaars zinnen aan, barsten vaak in lachen uit en zo leer ik later, zijn volledig op elkaar ingespeeld tijdens de les. Ze tellen samen op, af en wijzen elkaar aan waar in de zaal er wat extra begeleiding nodig is. Op deze manier krijgen ze mensen mee en hun energie is aanstekelijk. Natuurlijk hebben ze wel eens een pittige discussie, maar dat houdt ze scherp vinden ze.

Naast het plezier wat er duidelijk van deze meiden afstraalt, zit er ook passie en ambitie in deze club. Terwijl ik na het interview aan de bar wacht – zonder Bacardi Lemon, mét een watertje – op de start van de les, nemen ze de oefeningen minutieus door, stemmen zij af wat in de vorige lessen wel/niet werkte en wordt de zaal ingedeeld. Dit zodat de deelneemsters elke week weer een toffe ervaring hebben. Daar draait het om voor Yanika en Veerle, het overbrengen van veel energie, mensen een goede tijd geven en hun zelfvertrouwen boosten.

Ronde billen, maar vooral zelfvertrouwen

“Wat zijn nou die perfecte billen waar we voor trainen?” vraag ik. “Kijk maar naar die van haar” roepen Veerle en Yanika in koor, lachend. “Mooie billen, zijn getrainde billen, welke maat of vorm ze ook hebben” vindt Veerle, “mijn moeder zegt altijd: geen suiker eten, daar krijg je putjes van. Maar ach, dat is natuurlijk niet waar het echt om gaat.” Yanika: “Veel vrouwen willen graag hun billen trainen, maar zeker ook hun buik en benen, dat is wat we hier doen. Het is eigenlijk een ‘BBB les’ (buik, billen, benen, -red.), maar dan leuker. Het gaat om de fun, dat iedereen zich welkom voelt en na onze les ook goed voelt over zichzelf. Dat proberen we mee te geven. Dat zie je nu ook terug in de lessen, er komen vrouwen van elke leeftijd en elk niveau.”

Een veilige plek voor vrouwen

Is er wel eens een verdwaalde man in de les te vinden en mogen die meedoen? “Kijk”, zegt Veerle: “In principe is iedereen welkom en we willen niemand buitensluiten. Maar als een man met verkeerde intenties zou komen (om naar de dames te kijken, -red.) voel je dat tóch aan. Dus nee, dat is gelukkig nog nooit gebeurd.” Lachend vult Yanika aan: “Ze mogen komen, maar dan moeten ze op de voorste rij. Maar serieus, het moet wel echt een safe space voor vrouwen blijven waar ze met veel plezier kunnen sporten en even los kunnen laten en zichzelf zijn.” Dat kan ik zelf beamen, als fanatiek sporter is het niet altijd even fijn om je achterste te trainen in een gym vol haantjes, dus ik heb wel zin om hier de boel even los te schudden zonder gêne.

Tijd voor de test

Met deze boodschap in mijn achterhoofd lijkt het mij een mooi moment om zelf de dansvloer op te gaan en de les mee te doen. “Wat een leuke setting dit!” roept een nieuwe deelneemster uit, die binnenkomt voor de les en zo is de toon gezet. Yanika en Veerle geven de les altijd samen en tellen na het voorstelrondje en gelijktijdig af. Het is meteen duidelijk dat hier inderdaad een team staat, wat er zin in heeft vanavond en dat zie je meteen terug in de glimlach op de gezichten in de zaal. Die overigens al snel plaatsmaakt voor een pijnlijke grimas als we in het eerste blok na de warming écht aan de slag gaan. 

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik Yanika al ken via mijn werk als trainer. Bij het uitdelen van de weerstandsbanden krijg ik dan ook – met een lichtelijk duivels glimlachje – de zwaarste optie uitgereikt. Dank je wel alvast. Ik probeer me groot te houden tijdens de wall sits (Veerle: “blíjven ademen, neus in, mond uit. Dat maakt het verschil”), maar ik voel opluchting als het aftellen eindelijk begint. We moeten nog een heleboel rondes besef ik me meteen. Ongezien terug naar de bar om het bandje om te wisselen voor een lichter exemplaar zit er helaas niet in met niet één, maar twee trainsters die de boel goed in de gaten houden. Doorbijten dus. Als de rondes er op zitten is het tijd voor een ‘toetje’. Dat blijkt geen Dame Blanche te zijn, maar een grote portie burpees. En jump squats. Zoveel mogelijk in twee minuten. Dat mijn benen flink te grazen zijn genomen tijdens de training merk ik aan mijn dijbenen bij de eerste sprong tijdens het ‘toetje’, echt ver van de grond kom ik namelijk niet meer. 

Na de les verplaats ik me met zwabberende beentjes over de Grote Markt terug naar mijn fiets. Ten tijde van deze les zijn nét alle barren en terrassen weer open, dus ben ik niet de enige zwabberaar ter plaatse en valt dat gekke loopje precies niet op. Ware het niet met andere oorzaak. 

Het eindoordeel:

Sta mij toe om het volgende toe te lichten. De lessen krijgen ook een praktische toets, zo kun jij in een oogopslag zien of dit is waar jij je deze week voor op wilt geven. We geven 1 tot 5 sterren met een korte toelichting op 3 categorieën. Die leggen zichzelf vrijwel uit, lees maar mee.

Zweet? Jazeker! Al na de warming up kan mijn trui uit en richting het einde van de les gaat zelfs de deur even op een kiertje om de januari kou naar binnen de laten. Na de challenge plakt mijn pony aan mijn voorhoofd, dan weet je genoeg.

Is het voor iedereen? Ook een dikke ‘JA’. Dat is de hele insteek, iedereen is welkom en je wordt op jouw niveau gemotiveerd.

Moeilijk om onder de knie te krijgen? Absoluut niet, alles wat je nodig hebt is een positieve instelling. Oefeningen die lastig kunnen zijn voor beginners, zoals jumpsquats, worden voor je aangepast.

Fun/plezier factor? Die is er, daar zorgen Yanika en Veerle namelijk persoonlijk voor, daarnaast staat er lekkere muziek aan en zijn er ontzettend leuke vrouwen in de les.

Meld je aan op bootytime.nl of via email: bootytimehaarlem@gmail.com om mee te doen met de les. Er worden meerdere lessen per week gegeven in de ochtend en avond. Kennismaken? Dat kan op 25 maart in Kokonoches. Starten met een work-out en daarna twee drankjes en een goody bag. Meer informatie via de mail. Speciaal voor lezers van Haerlems Bodem is er een toffe aanbieding zodat je Booty Time kunt proberen. Als je bij je aanmelding verteld dat je via Haerlems Bodem komt kun je een 3-rittenkaart kopen voor 25,- Euro, dat betekent dat je één les cadeau krijgt.

Foto’s: Sandra Reeb-Gruber 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here