Heb jij nog nooit gehoord van de Haarlemse drukkerij Joh. Enschedé? Of ben jij wel benieuwd naar het verhaal van één van de oudste Nederlandse familiebedrijven? Kom dan naar de tentoonstelling in de Janskerk.

Joh. Enschede

In 1703 werd de drukkerij Joh. Enschedé opgericht door Izaak Enschedé. Samen met zijn zoon Johannes heeft hij dit bedrijf groot gemaakt waardoor het op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Het verhaal van dit bijzondere bedrijf is het vertellen waard en daarom is er een tentoonstelling in de Janskerk. De opening van deze tentoonstelling valt ook samen met de heropening van de ingrijpend verbouwde Janskerk, het publiekscentrum van het Noord Hollands Archief.

Joh. Enschedé
Een impressie van de tentoonstelling. Foto door Kim Krijnen

Tentoonstelling in Janskerk

De tentoonstelling beslaat de beginperiode tot de invoer van de euro, oftewel van 1703 tot 2002. Je ziet in deze tentoonstelling dat vakmanschap, kwaliteit, de kunst van het drukken, stempels snijden, letters gieten en het ontwerpen van bankbiljetten centraal staan. Als laatste wordt er ook aandacht besteed aan de nog steeds bestaande krant: Oprechte Haerlemse Courant.

Geld gedrukt door Joh. Enschedé

Joh. Enschedé is ook bekend geworden om het drukken van waardepapieren. Dit komt uiteraard terug in de tentoonstelling, maar hoe gaaf is het dat je ook je eigen bankbiljet kan maken. Daarnaast kan je meer leren over echtheidskenmerken zodat jij altijd weet of je met echt geld hebt te maken.

Joh. Enschedé
Paul Rädisch aan zijn werkbank in de jaren ’50.

De tentoonstelling

Deze vaste tentoonstelling is gratis toegankelijk van maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur in de Janskerk in Haarlem. Op elke derde zaterdag van de maand kan je de tentoonstelling ook bezichtigen tussen 9:00 en 16:00 uur. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op noord-hollandsarchief.nl. Deze tentoonstelling wordt namelijk mede mogelijk gemaakt door Noord Hollands Archief.

Meer Haerlems Bodem? Check hier het fotoverslag van het 90’s hiphop feestje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here