“Het wordt een spannende avonturen film, een soort vrouwelijke ‘Braveheart’.” Dit zijn de, zo goed als, eerste woorden van Els Rientjes, producent van ‘Kenau’ de film. Een historisch epos over het leven van Kenau Simonsdochter Hasselaar en het beleg van Haarlem (1572-1573). Er is nog niet veel bekend over Kenau de film, maar deze film houdt in het Haarlemse de gemoederen al geruime tijd bezig. Vrijwel elke Haarlemmer is nieuwsgierig naar deze film; een belangrijk moment en personages van ‘ons’ Haarlem. Haerlems Bodem woonde een presentatie bij over de film en werd direct gegrepen door de openingswoorden van de producente.

Participatiesysteem
Eigenlijk was de presentatie puur bedoeld voor het werven van fondsen. De Nederlandse filmindustrie is nog niet zo commercieel uitgekookt als de Amerikaanse en daarom is er een aantrekkelijk, belastingvriendelijk participatiesysteem bedacht waar men aan deel kan nemen. De producenten en regisseur (Maarten Treurniet) zijn persoonlijk bezig met het werven van deze fondsen. Hollandser kan bijna niet. Terwijl de laatste opnames nog in November plaats moeten vinden en de film volgend jaar februari in de bioscopen zal verschijnen, is er nog ruim €600.000,- nodig om de film financieel in evenwicht te trekken. “Films maken in Nederland doe je dan ook niet voor het geld, maar om mooie verhalen te vertellen.”, volgens producent San Fu Maltha.

Kenau_de_Film_Haerlems_Bodem_2
Regisseur Maarten Treurniet aan het werk op de set van Kenau.


Onder de indruk

Een voordeel van de insteek van deze presentatie is dat de producent het publiek wil overtuigen en daarom veel beeldmateriaal heeft meegenomen. Zo krijgen we al een teaser te zien, meerdere special-fx opnames, een kijkje achter de schermen en (alsof dat nog niet genoeg was) een 4 minuten durende ‘snippet’. Deze scène, zo goed als afgemonteerd, laat een velle discussie zien tussen enkele Spaanse en Nederlandse edelmannen. Prachtig geschoten, briljant acteer werk, super geregisseerd en doet bij bij vlagen denken aan scènes uit de populaire serie ‘Game of Thrones’. We zijn zeer onder de indruk. De film is dan ook goed uitgewerkt met veel figuranten, hand-gemaakte kostuums uit Spanje en top-notch computeranimaties. Daarbij een paardrijdende Barry Atsma; die voorheen nog nooit op een paard had gezeten, maar met slechts 8 rijlessen als een volwaardige Wigbolt Ripperda zijn troepen aanvoert.

Kenau_de_Film_Haerlems_Bodem_3

Vele extra’s
Ook zijn we onder de indruk van vele nevenactiviteiten die rondom de film georganiseerd worden. Zo zal er een interactief online platform gelanceerd worden, waarbij men op zoek gaat naar hedendaagse Kenaus. In dit geval vrouwen die opkomen voor de rechten van zichzelf en andere vrouwen. Ook zullen er twee boeken worden uitgebracht; een historische roman en een jeugdboek. Tessa de Loo neemt hierbij de historische roman voor haar rekening, welke vanuit het perspectief van Kenau wordt geschreven. Lydia Rood schrijft het jeugdboek, met Kathelijne, de dochter van Kenau, in de hoofdrol. Een mooie manier om de belevingswereld van meerdere generaties met elkaar te verbinden. Uiteraard komt er een DVD van de film met vele extra’s, daarnaast wordt er een documentaire ontwikkeld over Kenaus van nu. Als klap op de vuurpijl belooft de regisseur een Haarlemse premiere en hoopt zelfs op een Koninklijke Premiere. “We zullen Prinses Beatrix uitnodigen, daar zij natuurlijk ook een sterke vrouw is. Ik denk dat zij het een zeer aantrekkelijk verhaal en film zal vinden. Ik hoop dat ze aanwezig wil zijn.”, aldus de regisseur.

Kenau_de_Film_Haerlems_Bodem
Haarlem in de 16e eeuw


Spannend historisch verhaal

Er is dus een hoop gemoeid rondom deze film, maar als Haarlemmers zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in de daadwerkelijke film. Pas dan kunnen we zien hoe trouw de makers aan de historie zijn gebleven en of we natuurlijk nog enkele dingen kunnen herkennen van het Haarlem uit de 16e eeuw. De regisseur geeft wel aan dat het verhaal is aangepast om er een goed lopende film van te maken, maar zo trouw mogelijk is gebleven bij de historische feiten. Dat Kenau en Ripperda elkaar gekend (en samen gevochten hebben) is een feit, maar of er daadwerkleijk ook een liefdesverhouding tussen de twee is geweest valt te betwijfelen. Het enige dat wij hopen is dat het geen zwijmel film wordt, waarbij we achteraf met een leeg gevoel naar huis gaan. Gelukkig ziet het er niet naar uit dat dit het geval zal zijn. Kenau wordt een stoere ‘vrouwen-vechtfilm’, met veel actie en een spannend historisch verhaal.

Kenau de film draait vanaf februari 2014 in de Nederlandse Bioscopen. Met in de hoofdrollen: Monic Hendrickx als Kenau Simonsdochter Hasselaer en Barry Atsma als Wigbolt Ripperda. Bij meer nieuws over de film houdt Haerlems Bodem je uiteraard op de hoogte.

Voor meer informatie en foto’s van de film verwijzen we je naar facebook.com/kenaudefilm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here