Tassen vol cadeaus, nieuwe kleding en accessoires. Haarlem centrum afgeladen vol met winkelend publiek in de decembermaand doet vermoeden dat iedereen massaal geld uit kan geven. Niets is minder waar. Armoede is ook in Haarlem aan de orde van de dag, maar is niet zo zichtbaar voor de meeste mensen. Wel voor de Voedselbank Haarlem, waar de vrijdag voor kerst zo’n 200 kerstpakketten zijn uitgedeeld.

De Voedselbank Haarlem aan de Oostvest helpt momenteel zo’n 200 huishoudens in Haarlem, Heemstede en Zandvoort met het wekelijks aanvullen van hun boodschappen. Dat komt neer op ruim 500 personen. Je kan bij de voedselbank terecht als je 180 euro of minder vrij te besteden hebt in een eenpersoons huishouden. “Vaak hebben onze klanten schulden en zitten ze in de schuldhulpverlening”, vertelt Fulbert Nijpels, de bedrijfsleider van de Haarlemse voedselbank. “Er kunnen allerlei redenen zijn dat mensen in zo’n situatie terecht zijn gekomen, van faillissementen tot scheidingen en andere ongelukkige situaties. Het kan iedereen overkomen.”

Extraatje

De voedselpakketten die mensen wekelijks ophalen bij de Oostvest zijn niet voldoende om de hele week van te eten. Het is een aanvulling. De kerstpakketten die zijn uitgedeeld, zijn een extraatje naast de standaard pakketten. Ze bevatten wat luxere producten dan normaal en lekkere dingen om de kerst net even wat fijner te maken. Oliebollenmix, kaasjes, knakworsten en chocola zijn er onder andere in terug te vinden.

“Ik heb geen geld voor snoep en chocolade.”

De Voedselbank Haarlem krijgt geen subsidie. Alle producten worden gedoneerd door winkels of particulieren. “Er zijn ook mensen die hun eigen kerstpakket langsbrengen ter donatie”, vertelt Fenna, één van de vrijwilligers. Er zijn deze vrijdag zo’n twaalf vrijwilligers aan de slag om de kerstpakketten te sorteren en uit te delen.

Chocola

Najia komt sinds april bij de voedselbank. Ze is vooral heel blij voor haar twee dochters dat ze hier terecht kan. “Dankzij de lekkere dingen die we hier mee krijgen, is Sinterklaas en Kerst voor mijn kinderen ook leuk. Ik heb geen geld voor snoep en chocolade”, vertelt Najia terwijl ze een extra doos eieren krijgt toegestopt. Haar dochtertje staat vrolijk naast haar en laat zien wat ze het lekkerst vindt uit het pakket.

 

Ik ben heel erg blij met het kerstpakket”, vertelt één van de klanten die vrijdagmiddag een pakket om komt halen. Ze wil liever niet met haar naam worden vernoemd. “Nee, dat vind ik niet prettig. Ik heb een baan en wil niet dat ze er daar van weten.” Mevrouw komt nu zo’n drie jaar bij de voedselbank, waar ze eten haalt voor haarzelf en haar twee zoons. “Ik denk dat mijn jongens vooral heel blij zijn met de knakworsten, die hebben we niet vaak. En de amandelstaaf is ook top. Dat is een product dat ik zelf niet zou kopen, want het is een extraatje. Het is fijn dat we dit soort dingen krijgen voor de kerstdagen.” Dat de winkelstraten zo vol zijn met shoppende mensen in december doet mevrouw niet zo veel. “Ik heb er zelf ook tussen gelopen om mijn kerstinkopen te doen. Al heb ik daar dan wel het hele jaar voor moeten sparen.”

Tekst en foto’s: Nadieh Bindels

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here