Vanaf vrijdag 8 november kan jij bij het Kleinste museum van Haarlem je al wanen in de kerstsfeer. Je kan dan een verzameling origineel Duits kerstglas bekijken. Samensteller Rob Koese legt uit hoe de echte Duitse kerstbal en piek worden gemaakt. Daarbij zijn natuurlijk handgeblazen kerstballen te zien.

Sprankelend Kerstglas

Meer dan 160 jaar geleden maakten glasblazers uit Lauscha de eerste glazen kerstballen ter versiering van hun eigen kerstbomen. Later ontstond er in Lauscha en bij andere glasblazerijen in Thüringen een ware industrie van de productie van glazen versieringen voor de kerstperiode. Nog steeds is Lauscha het centrum voor glaskunst. De glazen kerstballen zijn gewilde verzamelobjecten. Het maakproces kent nog steeds na 160 jaar dezelfde werkwijze. In een porseleinen en stenen mal in de vorm van de kerstbal wordt het hete glas geblazen, de binnenkant wordt vervolgens verzilverd en aan de buitenkant wordt de kerstbal beschilderd met de gewenste kleuren.

Kerstglas

Het hele jaar Kerst

Rob Koese is eigenaar van Candlelight in de Haarlemse Cronjéstraat.  Al meer dan 30 jaar is Candlelight de enige winkel in Nederland waar het hele jaar kerstproducten zoals kaarsen en kerstversiering te koop zijn. Kroese, die voor zijn werk regelmatig naar Lauscha afreist, is al jaren gefascineerd door het vakmanschap en de elegantie van de kerstbal uit Lauscha.  De kerstballen uit de collectie van Rob Koese stammen vooral uit de DDR-tijd. De glasblazers uit Lauscha hebben het productieproces van de kerstballen altijd geheim gehouden. Zo is er weinig bekend over de grondstoffen van de glasblazerij en de verfstoffen.

Kleinste museum van Haarlem

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.

Meer Haerlems Bodem? Lees over Aloha: Hippe community voor vergeten groep jongeren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here