Het was over de hoofden lopen om een kersttrui te scoren. Als een zombie in de rij doorschuifelen om een glühwein te bemachtigen. Twintig rondjes langs de parkeergarages om je auto kwijt te kunnen. Maar de kerstmarkt deed dit weekend wél wat een kerstmarkt hoorde te doen: mensen bij elkaar brengen met de zoetsappige belofte van een gezellige kerst in het vooruitzicht.


De boom op de Grote Markt was er al even klaar voor, en de winter- (lees:kerst-) verlichting zorgt er al weken voor dat shoppers ook nadat het om vier uur donker is niet direct naar huis stormen, maar met de kerstmarkt trapte Haarlem het kerstseizoen pas écht af. Meer dan 300 kramen werden neergezet om bezoekers sokken, truien en versieringen aan te smeren en de snertpannen werden uit de kelders opgediept. Hoeveel bezoekers er daadwerkelijk op de markt afkwamen durfde Haarlem Marketing ons nog niet te vertellen (er werd geschat op 200.000), maar een succes was het zeker: als er per dag 100.000 mensen waren en iedereen zou op hetzelfde moment op de markt lopen, stond je gezellig met 332 anderen per kraam!


Ganzenpas

Horecaondernemers sloegen gretig een slaatje uit het succes en de bekers glühwein vlogen weg voor de prijs van een hele fles. Wie bij Brinkmann of café Studio een tafeltje wilde bemachtigen voor een kopje koffie moest stevig in zijn schoenen staan. Dat een rondje kerstmarkt voor veel bezoekers meer in de rij staan dan echt lopen is, maakte niet veel uit. Zo is Marieke uit Heemstede heel blij met de ganzenpas: “Mijn man loopt altijd heel snel overal voorbij: nu kan ik tenminste eens lekker goed rondsnuffelen!” Haar man Peter verbaast zich vooral over het aanbod: “Eigenlijk verkoopt ieder kraampje hetzelfde: nooit geweten dat mensen zoveel verschillende soorten kerstsokken konden bedenken.”

Bekers glühwein vlogen weg voor de prijs van een hele fles

Voor de toerist met pleinvrees is de kerstmarkt allicht niet de beste plek. Maar al de haat tegen grote mensenmassa’s, eenheidsworst en hoe de commercie weer een feestdag kaapt, verdwijnt als (hoewel helaas niet aanwezige) sneeuw voor de zon zodra ergens een kerstkoor neerstrijkt. Verkleed als Dickens-figuren, kinderkoortjes, gemende koren met kerstmutsen en rode jassen, maakt niet uit in welke vorm: zelfs de meest cynische Haarlemmer die alleen de stad doorkruist omdat hij/zij écht iets moet doen in het centrum, blijft even stilstaan om te luisteren. Want van ‘Driving home for Christmas’ krijgt iedereen het even warm.

 

Fotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here