Deze maand vond de kick-off van het Programma Investeringsgereed Innovatief MKB plaats. Afgekort, gelukkig, PIM. De lancering van het nieuwe investeringsproject van de provincie Noord-Holland werd gevierd in de Koepel. De avond werd gepresenteerd door Helga van Leur in een zaal vol duurzame ondernemers en investeerders. De hamvraag van de avond: ‘Hoe kan ik succesvol ondernemen in een circulaire economie?’

Bij binnenkomst krijgen alle gasten een glaasje bubbels en de gelegenheid flink om zich heen te turen. De Koepel is van zichzelf al een indrukwekkende locatie en in het donkerpaarse licht van deze avond is de zaal helemaal spannend. De zwaarste taak ligt vanavond niet bij de twaalf sprekers, maar bij de geluidstechnicus: hoe maak je iedereen verstaanbaar in de galmende zaal? Gelukkig is dat ook een voordeel: iedereen is muisstil. Ook het warmhouden van de Koepel kan eigenlijk niet verantwoord. “Daarom zitten jullie op elektrisch verwarmde kussentjes, die duurzaam zijn opgeladen!”, begint Helga van Leur opgetogen. “Jullie jas aanhouden mag!

Een zware delegatie van de Provincie Noord-Holland is aanwezig om het programma leven in te blazen. Gedeputeerden Jaap Bond (Economische Zaken, VVD) en Jack van der Hoek (Duurzaamheid, D66) drukken onder applaus de rode knop om het programma te lanceren in.

Maar wat is PIM nou eigenlijk? Jack van der Hoek legt het kort uit: via PIM investeert de provincie Noord-Holland in een duurzaam en innovatief midden- en kleinbedrijf. Het programma helpt ondernemers om ‘investor ready’ te worden, heeft de ambitie de financieringsmarkt transparanter te maken én € 30 miljoen aan ‘deals’ te faciliteren.
Het MKB in onze provincie is een grote banenmotor en zeer belangrijk voor onze economie. Maar de écht grote investeringen weten hun weg toch niet te vinden naar het MKB. PIM wil innovatieve mkb-ondernemers ondersteunen bij hun zoektocht naar passende financiering. Het is de bedoeling dat zo’n 30.000 ondernemers hun weg vinden naar PIM. “De pot mag op!”, aldus een enthousiaste Jack van der Hoek.

Daarna volgt een aantal sprekers die hun onderneming hebben afgestemd op de circulaire economie. Lara van Druten weet een sterk verhaal te vertellen over haar projecten van Waste Transformers. Bij de Westergasfabriek in Amsterdam gebruikt Waste Transformers het organisch afval van tien restaurants, twee theaters en een micro-brouwerij. Dit afval wordt omgezet in biogas, dat vervolgens weer gestookt wordt voor elektriciteit. Zelfs het afval daarvan wordt weer gebruikt om dieren en planten mee te voeden.

“Lokaal” lijkt voor PIM het codewoord te zijn. “Een gemiddelde vuilniszak, je weet wel, zo één die we meerdere keren per week in ons hand hebben, moet 86 kilometer afleggen voor hij daadwerkelijk verbrand wordt. Gemiddeld! We willen ervoor zorgen dat de circulaire economie in miniformaat wereldwijd aan de man gebracht wordt.

Verschillende polls op het grote scherm achter Helga van Leur laten zien dat de principes van de circulaire economie heel belangrijk zijn, voor zowel overheid als bedrijven. Duurzaamheid, weinig tot geen afval, het gebruiken van verspilling. Maar deze plannen omzetten in concrete acties blijkt vaak lastig, kostbaar en intensief.
Daarom ben ik zo blij met PIM,” vertelt Bart Blokhuis van de provincie. “Weinig geld dat we steken in duurzame initiatieven weet zijn weg te vinden naar het MKB.

Hopelijk kan dit nieuwe investeringsprogramma kansen bieden aan concrete ideeën over de circulaire economie. Tot slot wordt er wederom een plastic glaasje bubbels in de handen van alle gasten gedrukt. Weggooien is niet de bedoeling: “Als jullie de glaasjes daar inleveren kunnen we ze weer gebruiken voor het volgende event.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here