Een drukke werkdag, een etentje bij dat nieuwe restaurant, de verjaardag van je oom, een datenight met je partner omdat je die de afgelopen tijd amper ziet en óók nog even het volgen van een yogales om in alle hectiek ‘zen’ te worden. Klinkt je dit bekend in de oren? We plannen onze agenda’s vol om vervolgens te klagen dat we zo druk zijn. Willen we niet gewoon teveel?

Wanneer iemand aan je vraagt hoe het met je gaat antwoord jij standaard met: “Ja, druk!” Iedereen is er inmiddels aan gewend dat we met ‘druk’ eigenlijk ‘goed’ bedoelen. Het lijkt wel alsof we een minder leuk leven hebben wanneer we geen goed gevulde agenda hebben. Hoe komt dit?

Uit onderzoek tussen 31 landen komt Nederland op plaats 9 van landen met een snel levensritme. Wij zijn flinke planners en zuinig op onze tijd. Bij iemand spontaan op de koffie gaan is er tegenwoordig niet meer bij. Wij leven in een monochrone cultuur waarin tijdsbeleving lineair is. We focussen ons op één ding en zijn geen fan van het multi-tasken. Tijd is geld, dus je haalt het niet in je hoofd om te laat te komen voor een afspraak. Tijd lijkt overigens wel iets tastbaars, iets wat je kunt verliezen, verspillen of sparen waardoor we vaak onder tijdsdruk komen te staan. Wij formele denkers willen de klus klaren en persoonlijke relaties zijn hierdoor ondergeschikt. Wij zijn gesteld op onze privacy en willen anderen vooral niet tot last zijn. Mensen met een andere tijdsbeleving noemen ons helaas koud, inflexibel en onbehulpzaam.

Neem bijvoorbeeld de Mexicanen die bekend staan om hun ‘Mañana, mañana’. Uit datzelfde onderzoek is gebleken dat Mexico op zijn zachts gezegd tot één van de landen met het laagste levensritme behoort. Zij kennen een polychrone cultuur waarin tijd minder belangrijk wordt gevonden. Zij leven in zeeën van tijd en relaties met andere mensen zijn belangrijker dan efficiëntie. Gezelligheid kent letterlijk geen tijd. Kom je te laat voor een afspraak? Dan heb je die dag waarschijnlijk minder geluk gehad. Plannen zijn veranderlijk en onderbrekingen behoren daar tot de dagelijkse kost.

Of je nu leeft in een monochrone of polychrone cultuur, geen van beide is goed of slecht. Maar écht druk zijn is gewoon voor losers. Houd hier voortaan dus rekening mee wanneer je weer je agenda aan het vullen bent en zorg dat je genoeg tijd vrijmaakt voor écht belangrijke zaken, zoals je vrienden en familie. Het is uiteindelijk geen kwestie van tijd, maar gewoon van het stellen van prioriteiten.

Meer columns van Kitty? Klik dan hier

Fotografie: Hans Palmboom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here