Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over de koninklijke afplakterreur.

[BEZET]

Het is eind april, dus het grootschalige afplakvandalisme in de binnenstad van Haarlem vangt weer aan. Het is een fascinerend soort schimmelspel dat start – naar schatting – zo’n week voor Koningsdag. Het begint in de Gierstraat en vlak voor de Stadsschouwburg. Het groeit snel. Het zaait zich rap uit over alle drukbezochte straten van onze stad. Totdat – op de vooravond van Koningsdag – de hele binnenstad ermee besmet is. “BEZET, FLORIAN”, of ieder andere willekeurige naam in afplaktape, supersterk stoepkrijt of ducttape dat krachtig genoeg is om er volgend jaar nog te zitten. De bekendste Haarlemse straten zijn deze dagen gedegradeerd tot een tragisch territorium waar piesende puppy’s jaloers op zouden zijn.

Halverwege het begin van de Grote Houtstraat wandelt een man met grote zwarte snor van middelbare leeftijd. Zijn voeten verliezen bijna zijn kalfsleren instappers bij het lopen over zwart ducttape. Koningsdag en de daarbij horende vrolijke vrijmarkt zijn nog twee etmalen van ons vandaan. “BEZET ARIA”, leest de tekst die doet vermoeden dat er een stukje tape is blijven hangen op de kalfsleren instappers van de man. De besnorde man kan niet eens meer naast het fietspad lopen zonder een stukje tape, stoepkrijt, het fietspad of iemands naam te raken.

Natuurlijk ben je ontzettend respectloos als je de straten onderkliedert met tape. Sterker nog, het mag niet. Maar worden die stoepkrijtterritoria gerespecteerd richting Koningsdag? Of worden er kleine oorlogen gevoerd voor de gewilde verkoopplekjes, ongeacht de getekende grenzen? Wat zijn de – al dan niet ongeschreven – regels?

Legendes vertellen dat de eerste aankopen op Koningsdag al worden gedaan ver voor de ochtendzon, en tegen tien uur ’s ochtends is de gehele binnenstad bedekt met oranje met dekens en kraampjes. Heel Haarlem gaat een kijkje nemen en als sardientjes – schouder aan schouder – waggelend langs de zolderspulletjes, in de hoop op een pareltje. De gezelligste dag van het Haarlemse jaar (mits je met een boog om de kermis heen loopt.)

De besnorde man loopt nog steeds met een sliert ducttape achter zijn instapper, met het risico nog veel meer tape mee te gaan zeulen. Wat zou het mooi zijn als de besnorde man nog zestien rondjes Haarlem loopt en langzaam alle ducttape-initialen bij elkaar sneeuwbalt. De voorspelde regen voor komende dagen rekent wel af met het stoepkrijt.
Één ding is zeker; donderdag zien we gelukkig helemaal niets meer van het afplakvandalisme. Dan kleurt de stad geheel oranje.

Wel één verzoekje; kan iedereen met een plekje op de vrijmarkt, donderdagavond naast de onverkochte spulletjes ook hun onderliggend tape meenemen? Dankjewel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here