Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem-redacteur Joris Krouwels pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over Giel Beelen.

Raadseltje: Wat is het verschil tussen god en Giel Beelen?

God denkt niet dat hij Giel Beelen is!

Eva Jinek vond het natuurlijk prima dat Giel met zelfingenomen glimlachje verkondigde dat zijn oude collega’s bij 3FM “absoluut bang mogen zijn” en dat hij ze “rauw lust”. Het fragment scoorde goed op Facebook. Hij belooft een radioprogramma te gaan maken bij Veronica met een randje. Hij begint in oktober. Een arrogant randje heeft het al.

Giel is met afstand de grootste Haarlemse radiomaker die ooit geleefd heeft. Waarom die attitude? Ligt het misschien aan onze stadsmuren? Maakt Haarlem haar grootheden verwaand? Giel is niet de eerste; ereburger Harry Mulisch stond bekend om zijn zelfverheerlijking en ook het ego van Mart Smeets is groter dan hijzelf. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

Ik zat laatst tegenover Mart Smeets in de trein tussen Amsterdam en Haarlem. Ik heb hem zeker tien minuten strak aangekeken. Toen de sprinter Spaarnwoude uitreed en hij mij voor de zestiende keer aankeek zei ik: “Ja. Ik ben het echt.
Hij kon er niet om lachen. De vent naast me deed het bijna in z’n broek.

Het is te verklaren hoor. Toen ik vijf jaar geleden in Hilversum werkte stonden er altijd rijen dik aan producenten te bedelen bij Beelen, hun zelfrespect in te ruilen voor een minuutje radio. Giel kon jong talant groot maken in zijn show. Er stond een file voor zijn deur. Giel is mogelijk de meest begeerde Haarlemmer. Durf dan nog maar eens lekker gewoon te blijven.

Mocht je als Haarlemmer nou rijk en bekend worden, wordt dan niet als Giel en Mart maar als de boys van Chef’Special. Die gasten zijn cool! Twee weken terug gezellig tussen het Lowlandspubliek te hangen. Als ze rondrijden in hun zwarte bandbusje zwaai ik altijd. Ze hebben geen idee wie ik ben maar Joshua zwaait altijd netjes terug. Of was het Wouter? Maakt niet uit.

Ik stap maar eens in de trein naar Amsterdam. Ik hoop dat ik tegenover Giel zit!

1 REACTIE

  1. typisch; deze graaier op het brave, truttige, politiek zo correct mogelijke haarlemse plekkie.
    ze moeten die lul in het spaarne flikkeren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here