Iedere Haarlemmer heeft, zoals het een echte Hollander betaamt, tientallen dagelijkse ergernissen. Van het Hollandse weer (te koud! te warm! te nat!) tot toeristen die in de weg lopen: kabbelende koetjes- en kalfjesgesprekken kunnen er uren op voort. Haerlems Bodem-redacteur Joris Krouwels pleit ervoor deze ergernissen af en toe eens goed te ventileren, en uit zich deze keer over de meeuwenplaag.

Haarlem is een strijdende stad. Zo vochten we tegen een muggenplaag, de Spanjaarden en voor het behoud van betaald voetbal. Alles met wisselend succes. En de volgende, hardnekkige vijand ligt weer op loer. De witte plaag broedt en poept op de platte daken, klaar om zich in rap tempo te vermenigvuldigen. Gele snavels, lege kraaloogjes. Iedereen voelt het. De meeuwen komen!

Reken maar dat de meeuwen het deze zomer weer op onze stad gemunt hebben. Misschien denk je nu; “die meeuwen? Dat valt toch wel mee? Ik heb er laatste week misschien twee gezien! En dat was – notabene – in Zandvoort!

Die laksheid is alleen maar koren op de molen van de meeuweninvasie. Het meeuwse leger plant zich voort in de lente en piekt in de maanden juni en juli, wanneer al hun jonge troepen zijn uitgegroeid tot meester in schijtbombardementen.

Ach, we kunnen het die vogels ook moeilijk aanrekenen dat ze alle vuilniszakken open pikken opzoek naar wat tweedehands knagen. Ze zijn niet gezegend met een gevoel voor jagen, of de schattigheid van een roodborstje. Aasgier zijn zit gewoon in hun natuur. Dit is hun manier, het zijn vogels met swag.

Meeuwen hebben lak aan alles. Heb je op 4 mei de dodenherdenking gezien op NPO1? De twee minuten stilte hield nog geen drie seconden stand of hij werd al onderbroken door een hard en vals meeuwenlachje. Respectloze witte klootzakjes. Alleen Pixar heeft dat schorriemorrie ooit charmant weten neer te zetten in de film ‘Finding Nemo’. In een groepje van zes tot acht op een rots; “Mine! Mine! Mine!

Maar in realiteit zijn meeuwen mateloos macaber. De Haarlemse gemeente heeft zelfs al een meeuwenpreventie-website in het leven geroepen met strategieën voor meeuwenwering. Als je echt je best doet krijg je er nog subsidie voor ook.

Neem de tips van de gemeente serieus! Verwijder de nestjes, vernietig de eitjes en laat geen afval slingeren. Het lijkt nu nog geen probleem, maar de meeuwen is het menens. Als wij – in Haarlem – de preventie goed doen, is de overlast niet voor meeuwig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here