De lockdown gooit ons consumentengedrag overhoop. Wandelschoenen, beeldschermen, kamerplanten zijn niet aan te slepen. De week dat de sportscholen hun deuren sloten was “yogamatje” de populairste zoekterm op Bol.com. Wil je een elektrische fiets? Sorry, wachttijd is drie weken. “Nog even volhouden”. 

Zelfs de kiwi wint terrein

Ja, echt. De verkoop van kiwi’s is verdubbeld sinds we thuiswerken. Opvallend genoeg is de banaan juist enorm gekelderd in populariteit. 

De gele rakkers zijn, vanwege hun gemakkelijke gele jasje, heel handig voor naar school of onderweg, maar blijkbaar vinden we ze verder eigenlijk helemaal niet te nassen. Sorry, bananen. Heb je ooit iemand een kiwi zien ontharen in de trein? Nee! Maar thuis? Geen probleem. Vandaar het kiwi-tekort van 2020.

Verdwaalde vaccins

De vraag naar corona-vaccins is het allerhoogst. Helaas is deze wannahave vrijwel nergens verkrijgbaar. Het is dan ook extra frustrerend om te weten dat precies dát product op de plank blijft liggen. Nederland heeft zo’n 1,6 miljoen prikken gezet terwijl er meer dan 2,6 miljoen doses zijn geleverd. Meer dan een miljoen vaccins blijkt vooralsnog verdwaald op alle routekaarten. Het wordt toch echt tijd dat we een beetje vaart gaan maken. 

Knip & prik

Maar… ik heb een oplossing! 

We hebben in Haarlem ongeveer 250 kapperszaken. Precies genoeg om alle inwoners van de stad eens in de zoveel weken te kortwieken. Deze maand gaat naar verwachting de voltallige volwassen bevolking naar de kapper. Zelfs mijn kale buurman heeft een afspraak gemaakt. “Eindelijk een uitje.”

Alle Haarlemse kappers zitten dus ramvol tot half april. Ze gaan allemaal eerder open en poetsen de haartjes uit de nek van de laatste klant precies vijf minuten voor avondklok. Respect. 

Zet daar een verpleegkundige in de zaak met een doosje AstraZeneca en klaar ben je. We noemen het ‘knip en prik’. Vanwege eventuele bijwerkingen moet je tóch al een kwartier gaan zitten na het toedienen van het vaccin. Pure tijdwinst. De kappers houden zelf de planning bij. Het is aannemelijk dat die administratie beter beveiligd is dan de data van de GGD, dus ook daar; win-win.

Stemprik

“Maar Joris, ik hing tijdens de persco al aan de lijn met mijn kapper en ik ben inmiddels al geknipt.”
Geen punt want morgen gaan in Haarlem dertien stemtenten open. Die voorzien we van wat extra klapstoeltjes en een kapper – ik bedoel verpleegkundige – en binnen een dag zijn we er doorheen. Forum-stemmers krijgen natuurlijk hun eigen rij waar niet geprikt wordt.

Heeft u een dunschiller?

Helaas, het mag niet baten. Een nieuwe kink in de kabel verpest mijn plan. “Nederland stopt twee weken met vaccineren van farmaceut AstraZeneca.” komt er uit mijn tromBose-speaker. Spijtig. Zo lopen we die achterstand natuurlijk nooit in!

Mijn kapper belt mij. “Joris, als je héél snel bent kan ik je zo nog knippen. Een van mijn klanten van vandaag kreeg corona.” Meevaller. Dus ik spring snel op mijn elektrische fiets. Bij aankomst heb ik eigenlijk maar één vraag; “Heeft u voor mij een dunschiller? Ik kan mijn kiwi zo niet eten…”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here