Formule 1. Een milieuvervuilende autosport die mogelijk naar een mooi stukje milieu komt. Nog nooit was dit autofeestje zo populair als nu. Waarom? Max Verstappen. Maxmania. Prins Bernhard jr. – die met die bril – staat aan het roer van een grote lobby om het echt voor elkaar te krijgen; de Grand Prix van Zandvoort. Het domste idee van onze regio.

Komen jullie wel eens in Zandvoort? De infrastructuur van het badplaatsje is voor een matige zondag met een klein zonnetje totaal niet toereikend. Het openbaar vervoer naar Zandvoort in de zomer is een grap. Gaan we echt dáár het grootste race-event van onze tijd organiseren? Hoeveel etages hoog moet die bus 80 worden? Of zijn we van plan voor één race Verstappen gigantische hoeveelheden hectare duingebied te asfalteren? De F1-koorts is hoog.

En deze koorts is slecht te bestrijden. Bijwerkingen zijn nu ook onverstandig bestuur en het over de balk smijten van belastinggeld. De voltallige gemeenteraad van Zandvoort besloot vorige maand 4 miljoen neer te leggen voor Circus Max. Voltallig? Ja, ook ‘milieuvrienden’ GroenLinks en D66 stemden in.
Vier miljoen! Dat is een torenhoog bedrag voor deze kleine gemeente, die meer heeft te doen van dat geld. De F1-koorts is hoog.

Ik snap de oorzaak van de F1-koorts. Max Verstappen heeft eigenhandig de populariteit van zijn sport gas bij gezet. En dat is knap. Hij blijft een Red Bull-trekpop die niet eens in z’n eigen kleding met een journalist mag praten, maar het is wel knap. Nederland kent door een jonge hond nu veel F1-fans. Dan willen we toch ook een Nederlandse GP?

Gun ik deze fans hun F1-feest dan niet? Natuurlijk wel. Maar het idee dat Max Verstappen de eerste GP van Nederland op zijn naam schrijft, weegt niet op tegen de horror van een tragisch ongeluk of grote brand waar geen ziekenhuis, dokter of brandweer in de buurt kan komen. En dan mag een ongemakkelijk burgemeester gaan uitleggen “hoe heeft dit ooit kunnen gebeuren,” en niet onze Pandjes Prins.

Zandvoort lukt het niet binnen de tijd bereikbaar te worden zonder een radicale impact op de duinomgeving. Alsjeblieft, steek de plannen voor de F1 in Zandvoort in de fik. Misschien reist er nog wel een succesvolle Nederlandse GP uit de Assen.

Meer Klaagzangen van Krouwels? Check hier zijn column over Fooi

Foto: Hans Palmboom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here