Zoals jullie weten hou ik niet van mopperen. Althans, niet over dingen waar we totaal geen invloed op kunnen uitoefenen. En dus probeer ik sinds jaar en dag – en elk seizoen – en gesprek over het weer te vermijden: “Ja het sneeuwt ja. Oh wat erg, ja. Stond jij ook al vast? Ja, ja, wat erg. Die klote NS ook, ja.” Of nog erger; mensen die hun donkere vlekken op hun kleding showen om te laten zien hoe nat ze zijn geregend: “Kijk eens! Voel eens hoe nat? Voel dan!” om vervolgens bij de lunch vijf tot zes keer te vertellen dat je jeans nog steeds niet zijn opgedroogd. 

Maar, de Haarlemse hitte doet iets met de stad

Weet je nog vorige week? Toen iedereen riep: “Waar blijft die zomer nou in dit waardeloze Nederland?” Nou, hier heb je hem! Inmiddels ben ik zelf ook te duf, te bezweet en te lui om nog een ander onderwerp aan te snijden. En ik ben niet de enige die lui is. Het aantal ziekmeldingen stijgt ook in deze periode van hitte. Terwijl de griep ver te zoeken is. De verzuimers waren live te volgen op Zandvoortse strandterrassen: “Ik heb me ziek gemeld hoor vandaag. Niet. Te. Doen. Wie kan er in hemelsnaam nou werken in deze hitte? En waar blijft eigenlijk m’n corona?! Die bediening hier is wel héél traag.”

De hitte doet wat met de mens

Zelfs de bruggen in Haarlem begaven het deze week. Woensdag haalde de Waarderbrug nationaal nieuws met haar hitteverzuim; de staalconstructie zette teveel uit. Opvallend is wel dat alleen in Haarlem de bruggen het begeven. Door heel Nederland is geen melding van defect te bespeuren. En uitgerekend één van de jongste bruggen van de stad, die recent nog een goede onderhoudsbeurt heeft gehad, drukt zijn snor. 

Haarlemse hitte doet wat met de stad

Intussen sjok ik naar de Garenkokerskade. Op het schommeltje, precies onder de schaduw van de boom, vind ik altijd een beetje rust.
Twee bezwete handhavers in snikheet uniform vragen of ik wil vertrekken. De schommel moet overigens ook wieberen. “Hij moet vandaag weg, anders doen we het zelfs. En dan moet je betalen!” is het dreigement. Ook de schommel; nationaal nieuws.

Haarlemse hitte doet iets met de stad

Volgende week wordt het gelukkig wat milder. Maar tot die tijd, voor mens en brug; wel goed blijven drinken.

Meer Joris Krouwels? Lees zijn vorige column over hipsters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here