Driekwart van mijn lezers komt uit Haarlem. En als je uit Haarlem komt, dan zoek je een woning. Lees je dit, wonend in de Spaarnestad, en denk je; “Joris, wat klets je nou? Ik ben Haarlemmer! Maar ik zoek helemaal geen huis.” In dat geval; gefeliciteerd met je – in crisistijd – gekochte huis of sociale huurwoning waar je twaalf jaar voor in de rij moest staan. Het Haarlems huizentekort is om te huilen.

Er is geweld op alle fronten. Die twaalf jaar wachten is geen uitzondering, en de huizenprijzen beuken met 20 procent per jaar de lucht in. En de hardwerkende Haarlemmer? Die is toch gewoon weer de klos.

De cijfers: van alle woningen in Haarlem is zo’n 33 procent sociaal; gereserveerd voor de lage inkomens. De ‘rij’ groeit nog altijd, maar met dat percentage mag je Haarlem gerust sociaal noemen. Aan de andere kant is iets meer dan 52 procent van onze huizen een koopwoning. De vijver om uit te huren is véél te klein.

Wie vissen er naast het net? De leraar. De agent. De kleine ondernemer. De mensen die Haarlem juist draaiende houden. Een huis kopen als starter en renteaftrek opstrijken? No way! Starter zijn in Haarlem is als een HFC’er die solliciteert voor het eerste van Ajax op de positie van Hakim Ziyech! Totaal kansloos.

Sociaal huren? Dat is raar. Deze groep verdient een heel steady (boven-) middeninkomen, die subsidieer je niet. En dus zijn zij gedoemd tot de piepkleine vrije huursector. Geloof mij; er zijn Peruaanse koffieboeren die zich minder uitgeknepen voelen.

Maar ons college biedt hoop! De gemeente gaat bouwen. 10.000 woningen erbij voor 2025. Daarvan zal veertig procent vallen in de sociale sector en nog eens veertig procent wordt ‘middelduur’. Dat laatste is een woningen tussen de 711 en 971 euro de maand. Projectontwikkelaars zijn verplicht de prijs meerjarig in dat midden te houden. Een vrij nieuw instrument in de Haarlemse politiek. Gaat dat al goed?

Nee…

The Umpire’: bij Pim Mulierlaan wordt deze maand de woontoren ‘the Umpire’ opgeleverd. Één waarin alle 59 woningen middelduur moesten worden. Helaas. Géén van de woningen staat te huur onder de de 1011 euro. Gemiddeld is een woning daar zelfs 1250 euro per maand. (Exclusief servicekosten…)

Ik reageer alsnog!  Ik heb zo’n middeninkomen en in Haarlem wil ik dat best betalen. Maak ik een kans? Natuurlijk niet. De inkomenseis is drieëneenhalf keer de huurprijs. Dat is 4.400 per maand. Veel succes, docent, kleine ondernemer, agent…  Joris…

Gelukkig zijn de eisen voor nieuwe projecten een stuk strenger. Er komt zelfs een pilot om woningen toe te wijzen aan docenten met een professionele binding met Haarlem. Misschien daarna voor agenten. De tijd zal het leren.

En de rest van de normale hardwerkende Haarlemmers? Die zijn voorlopig gewoon weer de klos!

Meer Joris Krouwels? Lees zijn vorige column over hipsters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here