De vaccins gaan corona niet volledig de wereld uit helpen. Dat besef sijpelt sinds een aantal weken bij veel mensen langzaam binnen, net als de Delta-variant bij volledig gevaccineerden. Covid is here to stay. Van ‘nieuw-’ en ‘oud-’ normaal is dus geen sprake meer. We krijgen, permanent, een combi-normaal van die twee werelden. De vraag is; wat gaan we meenemen uit het oude- en nieuwe normaal?

Anti-vaccers met Jodensterren

De vaccins? Die moeten blijven. Delta toont aan dat we de besmettingen misschien nooit naar nul drukken. Maar het aantal gevaccineerden dat in het ziekenhuis beland is verwaarloosbaar. Deze vaccins werken! Maar omdat dit vaccin nieuw is, groeit de stroom aan anti-vaccers. Dat R-getal zit ver boven de 1. De combinatie van religieuze én Facebook-anti-vaccers is een gore cocktail waardoor niet alleen Covid, maar ook polio en mazelen comebacks dreigen te maken. Ja echt, Polio! Ik kwam een aantal anti-vaccers laatst nog tegen in Rotterdam met Joden-sterren op hun jas. “Wie wordt de nieuwe Anne Frank!” schreeuwde een dame. Man, ik weet niet eens waar ik moet beginnen. Geen prik, wel een spuitje?

Mondkapjes

Duitsland wil de mondkapjes houden in 2022, zeiden Duitse woordvoerders een tijdje terug. Dat vind ik opvallend. Mondkapje op, mondkapje af, op, af, op, af. Het was nog niet zo lang geleden ook onze realiteit in elke openbare ruimte. Inmiddels vergeten wij die krengen alweer massaal in de trein. Mondkapjes zijn alleen maar leuk voor de omzet van de stationskiosk en alle partners van Sywert van Lienden. Over CDA’ers gesproken; Hugo de Jonge. Die mag ook weg. Dat we niet konden ‘Dansen met Janssen’ een kwartier na de prik kon je een kleuter nog uitleggen. Maar de kans dat we überhaupt nog CDA’ers terugzien in het gecombineerde normaal is natuurlijk nihil.

Drie zoenen of selectief tongen

Hoe gaan wij elkaar straks begroeten in het gecombineerde normaal? Het ‘ellebogen’ is een Nederlandse uitvinding, maar echt gemakkelijk is het nooit geworden. Net zo gênant als het oeroude ‘drie zoenen geven’. “Kunnen we niet overstappen naar selectief tongen?” mijmerde mijn broertje, “Zal de samenleving erg goed doen!” Dat is een terecht punt natuurlijk. Ik heb de stille hoop dat het selectief tongen zichzelf wel regelt in de na-summer of love. Zou die doorgaan denk je?
Want, Covid is here to stay…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here