Hipsters. Het soort mensen die een koffiezaak binnenlopen en aan de barista vertellen hoe zij denken hoe hun almond decafe flat white er uit moet zien. Ze zijn gemakkelijk te herkennen: zorgvuldig gedraaide snor met biodynamische gel erin, unisex vintage kleding en verplicht onzorgvuldig kapsel of hoofddeksel. 

Het hele overkomen van de hipster schreeuwt maar één ding: kijk eens, kijk mij eens, kijk mij eens on-ge-lofe-lijk creatief zijn! Ja. Mij.

Muzieksmaak van de hipster? Daar is de normale medemens nog nooit achter gekomen. Elke keer als de hipster om een favoriete band, dj of artiest gevraagd wordt is het antwoord zoiets als: “Ik kan je wel vertellen welke muziek ik luister, maar je kent het toch niet.” Dit alles in een zo’n monotoon mogelijke stem van heb ik jou daar.

Haarlem is een veel te goed leefklimaat geworden voor de hipster. Een virus vind ik wat ver gaan (ik zou het Hipsteritus noemen), maar aanstekelijk is het zeker. Een rechtsdraaiende chai tea latte? Geen punt, met welke melk wil je het hebben? Elke zaak in de stad heeft er zo’n acht! 

Op één van de reclameborden bij een lunchroom spotte ik de term ‘vegan-bar’ en nog geen 24 uur geleden zei één van mijn oud-klasgenootjes af voor een biertje omdat hij anders zijn afspraak bij de barbier zou missen – en zijn baardolie was nu toch echt op.

Maar de oplossing voor de Hipsteritus is misschien wel binnen handbereik. Hipsters hebben per definitie een hekel aan alles was mainstream is! Waarom dat zich vertaald naar een bril waar helemaal geen glazen in zitten weet ik ook. Maar als we als héél Haarlem zo nu en dan gezellig meedoen in het pretentieuze wereldje van de hipster, dan houden ze vanzelf op te bestaan!

Barbieren in Haarlem genoeg. Maak eens een afspraak! Koop die lp gewoon uit de jaren weet-ik-veel ondanks dat je niet eens platenspeler hebt. Knal die snorrengel en baardolie gewoon in de schappen bij de Albert Heijn, Vomar en Deka en roep op je werk op tot Vintage Friday. De Hipsteritus bevechten we, door er aan toe te geven.

Ik ga vandaag lekker koken voor m’n moeder, heb ik beloofd. Heeft er iemand nog een smakelijk superfood-quinoa-receptje voor mij liggen?

Meer Joris? Lees zijn vorige column over petities.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here