Januari. De eerste maand van een veelbelovend 2019. De maand waar het moet gebeuren. Want een goed begin, is het halve werk, nietwaar? Je start dinsdag 1 januari. Waar je laveloos op de bank, stinkende champagne-boertjes aan het laten bent in een verwassen broek. Je kijkt naar dezelfde Netflix-onzin als vorige jaar of nog erger; het amputatiejournaal waar je toekijkt hoeveel ogen, oren en vingers Nederland mist door consumentenvuurwerk.

Volgens mij doen wij januari helemaal verkeerd. Het contrast met december is veel te groot. Zeker met deze december; je had weekend, Kerstmis, weer weekend en daarna de jaarwisseling. Consumeren en comazuipen met één dag pauze. De Haarlemse horeca heeft haar zakken gevuld. En gelukkig maar, want ze zien je niet meer in januari.

Je geld is op in januari. En je laatste centen verspeel je aan sportschoolabonnementen waar je wel een jaar aan vast zit, maar slecht drie tot vier weken gebruik van maakt. Niet dat het zin heeft, want je bent ongeveer even lang bezig met de zoete kerstkliekjes op te snaaien die
familie bij je thuis heeft achtergelaten.

We doen januari helemaal verkeerd. De NOS heeft het item over ‘de meeste deprimerende dag van het jaar’ al lang klaarliggen. Dagen worden grijzer, kouder en korter. Meeste relaties lopen stuk in? Jawel, januari. Antidepressiva? Niet aan te slepen komende maand. En goede voornemens? Gewoonweg dommig in een maand waar je aantoonbaar de minste energie hebt.

Ergens deze week wordt de mooie boom op de Grote Markt weer afgetuigd en in de fik gestoken. De lichtjes doven op de donkerste maand van het jaar. We doen januari helemaal verkeerd.

Intussen maak ik mijn eigen goede voornemens-lijstje af:
– Meer dansen
– Meer lachen
– Groet iedereen die je aankijkt
– Wees maar irritant gelukkig in januari
Gelukkig 2019, Haarlem. Het is niet wat het is. Het is wat je er van maakt.

Meer Joris check zijn vorige column over technologie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here