Lieve Haarlemmers. Het wordt tijd dat we het nieuwe normaal omarmen. Nu echt. In de tweede golf heeft tegenstribbelen geen zin. “Het nieuwe normaal.” Onze premier Mark Rutte hamert er al maanden op. Misschien overleefde corona de de zomer niet. Misschien stond er een vaccin voor ons klaar. Helaas. Corona is here to stay. Dus de maatregelen ook. Prima premier Rutte, dan doen we het op jouw manier.

De hashtags Vroeg Pieken en Vroeg naar de Kroeg krijgen lading in de stad, om de horeca niet compleet om zeep te helpen. Dat is mooi om te zien. Alleen er is meer nodig om het uitgaansleven op gang te helpen in het nieuwe normaal. ‘Tot het gaatje’ is voortaan tot 22.00 uur. De eerste afterparty’s zijn al met daglicht. Welkom in het nieuwe normaal. 

Als de koffietentjes humor hebben verkopen ze ‘Russian Roulette Granola-bowls’, met om de twee ontbijtjes een XTC-pil verstopt. De andere gasten stop je vrolijk vroeg aan de prosecco om een beetje te levelen. Daarna meteen door naar de lunch; verschillende gangen met bijpassende Haarlemse bierarrangementen. Vroeg pieken. Het nieuwe normaal.

Veerplas Festival kan ook gewoon doorgaan, deze maand nog wat mij betreft. Per vier personen zit je vast op een paar vierkante meter festivalterrein. “Vierpak” festival 1 tot en met 450. En dan maar hopen dat jouw hokje voor de mainstage staat en niet de poffertjeskraam. Krijgen we daar dan toch gelazer mee? Prima, dan verplaatsen we de hele klerezooi toch naar een kerkje in Staphorst? Het kan allemaal in het nieuwe normaal!

Het zal niet zo gaan. Het echte nachtleven begint de nacht. Hoeveel hook-ups, one night stands en romantische encounters heb je als single buiten de nacht om? Precies! Alleen die ene keer dat je die knappe collega versierde op een uit de hand gelopen vrijmibo. Drie keer raden; die gaat ook niet door, want iedereen werkt thuis. Het is niet makkelijk, dat nieuwe normaal.

We moeten creatief zijn in het nieuwe normaal, om ons Haarlem gezellig te houden, wanneer wij ons oude normaal weer terugkrijgen. Ik zag voor het eerst dinerborden geserveerd worden in Muziekcafé Stiels in samenwerking met Bruxelles. Maar op diezelfde avond, in diezelfde straat, zie ik Feestcafé Bugsy’s haar deuren sluiten. Tot nader orde.

Het nieuwe normaal? Ik hou mijn Haarlems horeca-hart vast.

Lieve help, het is alweer bijna middag, wie wil er met mij naar de kroeg?

Meer Joris? Lees zijn vorige column over petities.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here