Wachten behoort eigenlijk tot ons verleden. Een brief posten? Onzin, we feliciteren misschien onze vrienden op Facebook. Het ontwikkelen van vakantiefoto’s? Laat me niet lachen, je bikinifoto op Insta – die je slechts dertien keer opnieuw hebt geschoten – heeft al 334 likes. Wasmachine nodig? Geen punt: voor 22.00 uur bestelt…

Wachten is voor de jonge generatie zo onwaarschijnlijk frustrerend. Praat maar eens met een millennial als de trein te laat is. “Die klote NS, ik werd nog eens bejaard op dat deprimerende kut-station!” blafte een vriend van mij vorige week. Hij was nauwelijks vijf minuten te laat. En niet voor een sollicitatie, maar een kop koffie.

Onze ouders hebben zoveel meer geduld. Geen 9292-app, gewoon netjes wachten. En niemand had toen een spoorboekje bij zich hoor, om te zien hoe laat de trein eigenlijk had moeten vertrekken. Ik merk het bij mijzelf. Ik weet niet of ik het in mij heb – net als vroeger – verheugend en en vol spanning in de rij te gaan staan voor ‘de hoogste’ in zwembad de Houtvaart. Dikke kans dat ik vijf minuten klappertandend sta te balen dat ik m’n mobiel niet in m’n zwembroek heb zitten.

Het ergste is; waar we voor willen wachten, kan niet meer. Dagenlange romantische rijen bij Patronaat voor het concert van het jaar zijn verleden tijd. Die rij heeft plaatsgemaakt voor acht tot tien keer op ‘vernieuwen’ klikken op je Macbook, om erachter te komen dat alle tickets zijn opgekocht door woekeraars met een snellere internetverbinding dan jij.

En waar we dan wél netjes in de rij moeten staan lukt het ons niet. Heb je de taferelen van Black Friday gezien? Daar zeggen ze in Mekka nog van: “Goedemorgen, dat is een chaotische mensenmassa!”

Inmiddels sta ik al een half uur in de rij bij de informatiebalie van de IKEA. Ik help een vriendin verhuizen en IKEA was één schroefje – 32B – vergeten in ons boekenkastpakket. Zonder kunnen we niet verder hannessen.
“Wanneer verhuis jij nou eindelijk?”, vraagt ze.
“Voorlopig niet, ik wacht nog steeds op een sociale huurwoning in Haarlem.”

Meer Klagen met Krouwels? Check zijn vorige column.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here