De voltooiing van de restauratie van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo wordt van 1 mei tot en met 31 juli omlijst met een bijzondere toren- en gewelventocht door het monument, genaamd Klim naar het licht. 

De tocht voert over een tijdelijke loopbrug, op bijna zestig meter hoogte, tussen de twee torens van de kathedraal. Het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo raakte geïnspireerd door het evenement Klim naar de Hemel, op de Grote Kerk in Alkmaar dat vorig jaar 93.000 bezoekers trok. In Haarlem wordt gemikt op 50.000 tot 100.00 bezoekers.

Klim naar het licht

Loopbrug tussen de torens

Vanaf 1 mei kunnen de beide torens, van de tussen 1895 en 1930 gebouwde kathedraal, van binnenuit beklommen worden. Deze torens worden op bijna 60 meter hoogte door middel van een loopbrug verbonden, die tevens ook fungeert als uitzichtpunt.

De toren- en gewelventocht voert ook langs tal van culturele schatten in de kerk en leidt onder meer naar de binnengalerij in de koepel, de zolders en klokken in de torens. Onderweg kunnen bezoekers even op adem komen in een rustruimte met zitzakken en ontspannende muziek. Er worden ook audiovisuele presentaties over de architectuur en de kunstschatten van de kerk getoond.

Bezoekers trekken

Het bestuur van Stichting Kathedrale Basiliek Sint Bavo, onder aanvoering voorzitter Wim Eggenkamp, ziet Klim naar het licht als het startschot voor een jaren durende campagne om méér bezoekers naar de kathedrale basiliek te trekken en op die manier extra gelden voor toekomstige restauratiewerkzaamheden te verwerven. 

Vrijwilligers Klim naar het licht

Klim naar het licht kan alleen gerealiseerd worden door de medewerking van vrijwilligers. Tijdens het evenement zijn er verschillende posities waarop men werkzaam kan zijn. Dit start bij de kassa en scannen op de begane grond, tot begeleiding in de koepel en op de gewelven boven, en uiteindelijk begeleiding in de torens én op het dak. Wil jij bezoekers een onvergetelijke belevenis geven? Meld je dan aan als vrijwilliger. Kijk voor meer informatie op de website.

Meer verbouwingen van oude gebouwen op Haerlems Bodem? Lees het artikel over publiekslocatie Janskerk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here