De Stedenband Haarlem-Mutare deed onderzoek naar de link tussen klimaatsverandering en migratiestromen. Woensdag 11 september presenteert Gift Sanyanga, de Zimbabwaanse coördinator van de Stedenband, een rapport met conclusies en aanbevelingen tijdens een klimaatdebat in debat- en cultuurcentrum De Pletterij. 

Klimaatdebat Pletterij
Mutare, Zimbabwe

Focus tijdens Klimaatdebat bij de Pletterij

Dit debat is het vervolg op drie eerdere debatten die de Stedenband samen met de Pletterij dit voorjaar organiseerde. Bij het eerste debat wees de Mutarese klimaatjournalist Andrew Mambondyani al op het veranderende klimaat in Zuidelijk Afrika en de migratiestromen. Het onderzoek onderschrijft dit. De focus van het debat ligt op de situatie in Zimbabwe. Klimaatverandering en de gevolgen daarvan worden echter ook in een breder perspectief geplaatst en gekoppeld aan Nederland en Haarlem. 

Klimaatdebat Pletterij

Global Goals

Parallellen en verschillen tussen Zimbabwe en Nederland komen aan de orde. De nadruk wordt gelegd op zowel de ongelijke bijdrage aan de opwarming van de aarde als het ongelijke vermogen om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. Dit kan worden gedaan vanuit het oogpunt van klimaatonrechtvaardigheid en CO2-belasting. De gemeente Haarlem heeft zich dit voorjaar aangesloten bij de Global Goals campagne van de VNG.  Doel zeventien is internationale samenwerking. Hoe gaat de gemeente Haarlem dit vertalen in concreet beleid? Journaliste Annemieke Windt leidt het debat, met vragen aan, Thijs de la Court, adviseur van het Klimaatverbond en journalist en schrijver Marnix de Bruyne.  

De debatten worden mede mogelijk gemaakt door het programma Frame Voice Report van de Wilde Ganzen, gefinancierd door de Europese Unie.

Klimaatdebat woensdag 11 september om 20:00 uur bij de Pletterij. Meer info over de Pletterij vind je op: pletterij.nl

Meer HB? Lees hier over het optreden van Ronnie Flex in Caprera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here