Voor kinderen die kennis willen maken met klimsport, is er één keer per maand op woensdagmiddag Klimmen voor Kids in de klimhal aan de Spaarndamseweg. Kinderen komen met hun ouders naar de klimhal, waarbij de ouder zekert terwijl hun kroost hogerop probeert te komen. Wóóóóóóówh wat hoog! Dat red ik nooit!” hoor je, maar dan, een uurtje later hangt het kind hoog op de muur.

klimmen

Klimsport wordt steeds populairder

De Haarlemse klimhal aan de Spaarndamseweg was in 1992 één van de eerste in Nederland. Sindsdien is klimsport steeds populairder geworden. Eurosport zendt tegenwoordig het WK Sportklimmen uit en in 2020 wordt klimmen een Olympische sport, waarbij in drie disciplines om medailles wordt gestreden: bolderen, speed-klimmen en lead oftewel ‘voorklimmen’. Dat is een variant waarbij het touw er nog niet hangt en je dit tijdens het klimmen in moet hangen; de klimmers zekert zichzelf in zekere zin. Bij de Klimmuur Haarlem gaat het voornamelijk andersom: je bent altijd van bovenaf gezekerd en klimt via de grepen omhoog. Als je valt, want dat hoort ook bij klimmen, blijf je gewoon aan het touw hangen.

Vertrouwen

Het is mooi om te zien hoe ouders en kinderen samen moeten werken. Niet alleen ‘je kind brengen’ of aan de kant staan kijken met een schuin oog op je telefoon, maar echt als team met elkaar bezig zijn. Dat moet ook wel, want als ouder heb je de veiligheid van je eigen kind in handen en de veiligheid staat – natuurlijk – voorop.

Klimmen voor Kids is Grenzen verleggen

Eén van de mooiste aspecten van klimmen is dat je steeds je grenzen verlegt, op je eigen niveau. Sommige kinderen klimmen zo naar boven, die kunnen dan moeilijkere routes proberen. Anderen durven niet meteen zo hoog en gaan langzamerhand steeds een metertje hoger, maar overwinnen zo wel zichzelf en hun soms hun hoogtevrees. Het maakt niet uit dat een ander sneller is of hoger gaat, het is gewoon cool dat jij jóuw uitdaging hebt gehaald en een volgende stap kunt maken. Hoe lang je de sport ook doet, er is steeds een nieuwe uitdaging.

Fysieke sport

Klimmen is een fysieke sport die goed is voor je conditie en kracht. Soms voel je na afloop spieren waarvan je niest dat je ze had. Klimmen is óók geschikt voor kinderen die niet zo makkelijk in een groep passen. Bij klimmen heb je je eigen project, terwijl je wel actief bent binnen een groep. Iedereen is heel blij en trots als je eigen uitdaging weer hebt gehaald. Natuurlijk vindt niet iederéén klimmen leuk, maar als je het een keer hebt geprobeerd weet je het meteen: dit pakt me of dit pakt me niet. Er is dus maar één manier om daar achter te komen!

Jeugdsportpas

JeugdSportPas biedt kinderen van 5 t/m 18 jaar de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier meerdere sporten uit te proberen en zo te ontdekken welke sport bij hen past. Klimmen voor Kids is op de eerste woensdag van de maand (13:00-17:00 uur), voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Meer informatie over JeugdSportPas is te vinden op www.jeugdsportpas.nl.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here