Ratten. Misschien wel het laagst geplaatste dierenras gesorteerd op populariteit. Ze bungelen ergens onderaan met kakkerlakken, muggen en van die zilverbeestjes die je overal in huis vindt. Ze brengen ziektes mee, zijn smerig en… ze nestelen in Haarlem!

Steeds meer Haarlemmers kampen met rattenoverlast. Het woord rattenplaag is gevallen. Het woord rattenplaag geeft mij altijd een apocalyptische indruk. Dat als we niet oppassen heel Haarlem is overspoeld door een piepende invasie harige knaagdiertjes.

Maar de gemeente biedt hoop; ze bestrijden de ratten met vallen. Vanaf nu zijn er zelfs gratis rattenvallen te krijgen. Sterker nog, er worden ‘ecoboxen’ ingezet; een slimme doos die hygiënisch en diervriendelijk meerdere ratten kan huisvesten.

Waarom diervriendelijk? Deze walgelijke knaagdieren moeten we toch gewoon afmaken? Of liever omschreven; onvrijwillige euthanasie toepassen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een echte dierenvriend, maar een rattenplaag diervriendelijk aanvliegen heeft natuurlijk weinig kans van slagen. Ooit een rat proberen te vangen? Zijn super slimme beesten!

Ik denk dat de ratjes de hippies met ecoboxjes vierkant uitlachen. De ratten die we vangen zijn bijna altijd bruine ratten. Dat weet bijna niemand. En dat komt omdat ze in de volksmond gewoon ‘rioolratten’ heten. Die vinden hun weg heus weer terug naar onze mooie Spaarnestad.

Ik las vorige week dat in New York het rattenprobleem letterlijk groter is geworden. Daar zijn de ratten zo groot gegroeid dat de katten bang voor ze zijn geworden. De hele ecologie van de stad naar de haaien. Straks knagen de ratten de katten nog eens op. En daarna alle chiwawa’s van de stad, dan de labradors, dan de huskies. Willen we dat in Haarlem? Nee.

Haarlemmers houd jullie huizen schoon en prullenbak dicht. Voedselresten zijn de helft van het probleem. En als er een rat komt buurten; doodmaken.

Diervriendelijk lukt niet. Ratten moeten we snoeihard bestrijden. Het is niet voor niets ‘ongedierte’. Nu alleen maar hopen dat de Partij voor de Dieren niet een gigantische rioolrat op het Houtplein plaatst.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here