Na de zes weken durende kunst- en cultuurmanifestatie ‘Open de Koepel’ is het bijna zover: de Koepelgevangenis gaat op slot. Er komt een einde aan een geschiedenis die ruim honderd jaar duurde. HB gaat de Koepel best een beetje missen, jij ook?

Het gehele weekend

Rondleiding gevangeniscultuur
Ook dit allerlaatste weekend worden er rondleidingen verzorgd door een gids die vroeger bewaarder was. De cipier biedt een kijkje in de (isoleer)cellen, gymzaal, de veste, de cel van Hannie Schaft, de luchtplaats en natuurlijk de koepel zelf.

Tijd:
Zaterdag 13:00 of 15:00 uur
Zondag 13:00 uur

Prijs: € 12,50 of HaarlemPas € 6,25,-

Expositie Architectural Healing
Kunstenaars met verschillende achtergronden zijn uitgenodigd om zich in te leven in het voormalige gevangenisgebouw en kunstwerken te realiseren die een bijzonder licht schijnen op heden, verleden en toekomst van de Koepel. De expositie bestaat uit drie delen: ‘Open de Cellen’, ‘Open de Koepel’ en het project ‘Knock on the door before you enter’ met werk van kunstenaars met een migratie-/vluchtelingachtergrond. Werken van o.a. Daan Roosegaarde, Gijs Frieling, Job Koelewijn, Marc Ruygrok en Marjan Teeuwen zijn dit weekend nog te bewonderen.

Tip! Een bezoek aan de expositie kan op de zaterdag gecombineerd worden met een stamppotbuffet om 18.00 uur.

 allerlaaste keer Koepel

Vrijdag 9 november: ‘Sound and Silence’

Onder de naam ‘Sound & Silence’ worden vier indrukwekkende performances met licht, geluid en dans gegeven. Wanneer moeten we de stilte doorbreken? Wanneer moeten we stil worden en luisteren? Ivo Bol en Marion Traenkle schreven speciaal voor ‘Open de Koepel’ de licht en geluid compostie ‘See me Now’. Lasperformer Vladimir Grafov vult met licht de ruimte, Allard van Hoorn presenteert opzwepende flamenco in ‘Urban Sonline 066’ en Frédérique Albert-Bordenave voert de performance ‘Anywhere but here’ uit.

Tijd: 21:00 tot 23:00 uur
Prijs: € 20,-  of HaarlemPas € 10,-

Zaterdag 10 november

Sluitingsfeest: Take Me Out Of Prison
De Vest wordt na vier keer Take Me To Prison nog één keer op z’n kop gezet met het feest ‘Take Me Out Of Prison’. Verwacht rebels, urban house en groovy techno.

Tijd: 17:00 tot 00.00 uur
Prijs: € 7,50 of HaarlemPas € 3,75,-

 allerlaaste keer KoepelLebowski Live
In samenwerking met Athenaeum Boekhandel Haarlem presenteert Uitgeverij Lebowski: Lebowski Live.

Vanaf 17:00 uur wordt er een bijzonder programma gestart:
– aanstormend talent uit de Lebowski Talent Pool
– een tori van Johan Fretz
– poëzie met Jonathan Griffioen, Erik Jan Harmens en Roelof ten Napel

Na afloop van elk programmaonderdeel zijn de bar en de boekentafel geopend.

Tijd: 17:00 tot 19:00 uur
Prijs: € 7,50

Zondag 11 november

De sluitingsceremonie
De manifestatie wordt afgesloten met performances en optredens op het grote plein in de Koepel. Tralies worden figuurlijk doorgezaagd, waarna het gebouw ‘bevrijd van oude demonen’ zal worden overgedragen aan de bouwmeesters en werklieden.

Tijd: 16.30 tot 18.30 uur
Prijs: € 10,- of  HaarlemPas € 5,-

Voor meer info check www.opendekoepel.nl. Wil jij weten wat de toekomstplannen zijn van de Koepel? Check dan ons eerder geschreven artikel over de bestemmingsplannen.

1 REACTIE

  1. Iets een beetje spannend maken is niet erg en een bezoek aan de “koepel”waar ik 26 jaar gewerkt heb als bewaarder is zeker de moeite waard. Maar…… bezoekers wijs maken dat Hannie Schaft daar in een cel heeft gezeten is wel een beetje buiten het boekje. Hannie Schaft heeft namelijk in de havenstraat te Amsterdam gevangen gezeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here