Het gaat erom spannen. Nog een week; misschien twee. De teller staat nu op 62%. Als het lukt om op tijd het startkapitaal bij elkaar te crowdfunden, dan zal Haarlem nog dit jaar een Kattencafé rijker zijn. En om meteen maar even alle mogelijke misverstanden uit de weg te ruimen: het is niet de bedoeling dat je je eigen poezebeest in je tas propt en meeneemt. Wel zal er een achtkoppige katten- en poezenfamilie in het café wonen die gezellig bij je op schoot klimmen, spinnend kopjes geven en soms gewoon hooghartig (zoals alleen katten dat kunnen) naar je gaan zitten kijken met een blik van: “Mens, waar heb je mijn brokjes?!

Jarige Jip

Maureen van der Meij (44) en Stefan van den Berg (54) delen hun huis met poes Jippie (23,5) en de katers Snowy (11) en Joris (8). Jip is echt héél erg oud en dat is haar aan te zien. Toch komt ze even van haar kussen af om een kopje te geven en een brokje te eten. Vorig jaar ging het zo slecht met haar dat Maureen en Stefan besloten om haar verjaardag echt te vieren, omdat het waarschijnlijk haar laatste is. “Ik kreeg haar toen ik net uit huis ging en sindsdien is ze er altijd geweest. Ze heeft alles meegemaakt,” zegt Maureen. Dus werden er uitnodigingen verzonden en op het feestje werden tompoezen, kattentongen en radijsjes versierd als kattenkopjes geserveerd. Inmiddels gaat het boven verwachting goed en wordt voorzichtig uitgekeken naar een mogelijke 24ste verjaardag.

Zielsgelukkig tussen de katten

Het idee voor een kattencafé is niet nieuw. Het eerste werd geopend in Taiwan in 1998. Het duurde echter tot april 2015 voor het idee z’n weg naar Nederland vond. Maar toen was ook direct het hek van de dam, want binnen anderhalf jaar openden landelijk nog acht cafés hun deuren. Voor Maureen en Stefan was het echter een weekendje weg naar Tsjechië waar het plan voor een eigen café zich opdrong. Maureen vertelt dat ze daar per ongeluk tegen een kattencafé aan liepen en er twee uur lang zielsgelukkig tussen de katten hebben gezeten. Het zette hen aan het denken over de toekomst. Beiden werken al vele jaren in de zorg, maar zien daarin een enorme verzakelijking waar ze niet gelukkig van worden. Maureen en Stefan zijn Bourgondiërs in hart en nieren: lekker eten, gastvrijheid en gezelligheid. Combineer dat met hun enorme liefde voor katten en dan is ‘Jippies Kattencafé’ al snel een logische conclusie.

Voor iedereen

Katten verbroederen,” zegt Stefan. “In een kattencafé heeft iedereen een glimlach op zijn gezicht.” Hun visie is dan ook een gezellige, alcoholvrije lunchroom die dienst doet als ontmoetingsplek. Waar iedereen binnen kan komen voor goed eten en drinken en waar je (natuurlijk met respect voor de dieren) alle poezen en katten kunt knuffelen, aaien of bekijken. Maar ook waar, na sluitingstijd, diverse activiteiten worden georganiseerd zoals ‘Cats and Yoga’, mindfulness, speeddaten voor alleenstaande kattenliefhebbers, knutselworkshops en workshops voor kinderen en ouderen. Daarnaast willen ze ook een beschutte werkplek bieden voor mensen met een verstandelijke beperking. Hierover zijn ze al in contact met een sociale werkvoorzieningsorganisatie in de omgeving.

Harde cijfers

Maar dan: is er een pand nodig met een keuken die door glas volledig is afgesloten van de rest van de ruimte (je wil geen kattenhaar in je sandwich). Een ‘Cats-Only’ ruimte waar de katten zich ongestoord kunnen terugtrekken wanneer ze alle aandacht even zat zijn. En natuurlijk het daadwerkelijke ‘café’ met een huiskameruitstraling waar voldoende comfort is voor mens en kat. En vergeet niet dat er, behalve in de keuken, ook altijd iemand in de lunchroom aanwezig moet zijn: om de katten te beschermen tegen overenthousiaste bezoekers en om al te hongerige poezen uit de tonijnsalade te houden. Dat alles kost geld. Harde pegels die niet uit de lucht komen vallen. Maureen en Stefan hopen nu met hun crowdfundingactie voldoende geld bij elkaar te krijgen om hun droom te verwezenlijken. Kun jij dus niet wachten om met een kop koffie in je handen en een kat op schoot te kletsen, te lunchen, te chillen of een boekje te lezen? Help dan een financieel handje mee om dat doel te bereiken. Doneren kan vanaf € 5,00 maar vanaf € 10,00 zijn er leuke tegenprestaties. Van kattenhorloges, kattenzonnebrillen en kattenlampen tot complete goodiebags, een eigen stoel in het café, een ontbijt voor twee of een half jaar gratis koffie.

Kijk voor meer informatie of om te doneren op de website van Jippies kattencafé of bij Voor je Buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here