Als je langs de Schotersingel 115 rijdt, lijkt het bijna of het er al heel lang zit. Zo’n grappig koffiebarretje op de hoek van de straat. Toch zit de belettering van Koffieduss & Knippenduss pas enkele dagen vers op de voorgevel. Per 1 juli is Femke van Dusschoten de trotse eigenaresse van deze nieuwe conceptstore.

Ondernemend type

Femke is zo’n vrouw die niet stil zit en overal kansen ziet. En als ze iets doet, doet ze het goed. Met een carrière bij het kappersimperium van Rob Peetoom en een loopbaan als pitcher bij het Nederlandse damessoftbalteam op zak, is deze Haarlemse van alle markten thuis.

Als beroepssporter was Femke zich bewust van de beperkte houdbaarheid van haar loopbaan. Daarom startte ze, nog voordat ze daadwerkelijk stopte met het betaalde softbal, al met een eigen onderneming. Een kapsalon in een tuinhuisje. Dat klinkt kneuteriger dan het was. Femke is een vrouw die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan. Het moet écht goed zijn. Die hang naar kwaliteit leverde haar al snel een flinke schare trouwe klanten op. Zoveel zelfs dat ze klanten moest afwijzen door tijdsgebrek. En dat is natuurlijk zonde. Uitbreiden leek een onvermijdelijk gevolg van het succes. Het was ook meteen de ideale gelegenheid om het niet alleen groter maar ook grootser aan te pakken.

Van kantoor naar kapsalon

Een klant wees haar op een oud makelaarskantoor op de Schotersingel. Het voldeed bouwkundig aan de eisen maar had een hardnekkig kantoorbestemmingsplan. Het duurde een jaar voor de gemeente bereid was het groene licht te geven voor een horecabestemming. Daarna ging het snel. Iedereen hielp mee met klussen en in drie maanden werd het pand omgetoverd tot een frisse, hippe go-to-place achter het station.
De voordeur links geeft toegang tot de salon en de voordeur rechts tot de koffiebar. Femke breidde ook het aantal beschikbare handen uit en zo werden ook Pam en Iris onderdeel van de onderneming. Pam (oud-collega bij Rob Peetoom) knipt en Iris, een echt horecadier, bemant de koffiebar.

Wat is het nou eigenlijk?

Koffieduss is een koffiebar, Knippenduss is een kapsalon en in hetzelfde pand zit ook Beautyduss, een soort store-in-store schoonheidssalon. Maar samen is het duss iets nieuws. Een mini-spa midden in de Kleverparkbuurt. Zit je met folie in je haar te wachten tot de kleur is ingetrokken, dan kun je ondertussen even een taartje eten en koffie drinken. En voor een feest of belangrijke meeting kun je hier je haar, je nagels en je make-up laten doen en daarna nog even je mail checken met een verse muntthee erbij. Heb je haast? Pak dan een snelle maar uitstekende koffie to-go mee.

Goeie spullen

Omdat Femke geen half werk levert is ook Koffieduss een toonbeeld van kwaliteit. De uitstraling is fris en hip met veel hout, canvas, vetplanten en leuke knickknacks. Tussen half negen en half zes kun je (op alle dagen behalve dinsdag) terecht voor hele goeie koffie en lekkere taarten, bites en tosti’s. Leuk detail: de appeltaart wordt vers gemaakt door Femkes moeder. Alles wordt bereid met verse en veelal biologische ingrediënten.

Kwaliteit zie je ook terug in de producten aan de andere kant van de zaak. De haarproducten komen van een Italiaanse fabrikant en zijn allemaal vrij van siliconen en sulfaten. Zelfs de verpakkingen zijn eco-vriendelijk. Voor het knippen moet je er wel rekening mee houden dat je niet meteen de volgende dag terecht kan. Maar niet getreurd; dan ga je gewoon naar rechts voor een stuk appeltaart en koffie.

Zelf proberen?

Wil je een kijkje nemen en meteen een voordeeltje pakken? Loop dan tussen 1 en 9 oktober binnen bij Koffieduss. Op vertoon van dit artikel van Haerlems Bodem krijg je dan je tweede kopje koffie of thee gratis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here