Koning Willem-Alexander vereerde Haarlem vandaag met een bezoek aan Teylers museum om daar het spiksplinternieuwe LorentzLab te openen. In deze nieuwe vleugel van het Teylers museum reist de bezoeker door de geschiedenis van het museum.

Bezoekers gaan in LorentzLab terug in de tijd aan de hand van een theatrale tour door theatermaker Rieks Swarte. In deze tour ziet de bezoeker hoe Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz in Teylers Museum zijn eigen laboratorium had. Ook reist de bezoeker langs de installatie van De Grote Elektriseermachine: een natuurkundig wonder dat gasten van over de hele wereld aantrok, onder wie zelfs de Franse keizer Napoleon.

De theatertour De Lorentz Formule is een coproductie van Teylers Museum en Swarte Kunst in samenwerking Toneelschuur Producties. De tour wordt gratis aangeboden, maar bezoekers wordt aangeraden te reserveren (waar €1 reserveringskosten aan vast zitten). Ook moet de prijs voor een toegangskaartje voor het museum worden betaald.

De opening van het Lab is een eerste mijlpaal in het grote restauratieplan van het museum.  Het Pieter Teylers Huis (het voormalige woonhuis van Pieter Teyler en de zetel van Teylers Stichting), de Kasteleinswoning (de kastelein was vroeger de conservator die de collectie van Teylers Museum beheerde en in het woonhuis een atelier had), het Laboratorium (het laboratorium waar Lorentz lange tijd werkte) en de binnentuin staan ook nog gepland voor een opknapbeurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here