Sinds vier jaar bewaart het Noord-Hollands Archief (NHA) het bedrijfsarchief van de Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé in zijn depots. Daar moet nu verandering in komen. Vanaf eind september komt er een vaste, gratis toegankelijke tentoonstelling in de Janskerk op de Jansstraat in Haarlem.

Grote namen

Om dit grote project te realiseren zoekt het NHA via het platform voordekunst sponsoren. De Haarlemse drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé bestaat al sinds 1703 en drukte onder meer bankbiljetten, postzegels en de oudste nog bestaande krant ter wereld: De Oprechte Haarlemse Courant, tegenwoordig het Haarlems Dagblad. Enschedé bezat bovendien ook een internationaal gerenommeerde lettergieterij. Door de eeuwen heen hebben grote namen, zoals M.C. Escher, Lion Cachet, Piet Zwart en Jan van Krimpen voor Enschedé bankbiljetten en postzegels voor het bedrijf ontworpen.

‘Ouderwetsch’ geeltje. Bron: Noord Hollands Archief.

Bankbiljetten

De eerste bankbiljetten drukte Joh. Enschedé en Zonen in 1814, na de oprichting van De Nederlandsche Bank. Vanaf die tijd heeft Enschedé, op een paar uitzonderingen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog na, alle Nederlandse bank- en muntbiljetten gedrukt. De collectie omvat zowel de bankbiljetten zelf als een groot aantal ontwerpen, proefdrukken en schaaldrukken. Onder de ontwerpen bevindt zich origineel werk van kunstenaars als Lion Cachet en M.C. Escher. 
Enschedé drukte niet alleen voor Nederland en diens voormalige koloniën, maar haalde door zijn reputatie ook veel opdrachten uit het buitenland binnen. In totaal heeft Enschedé voor 73 landen ontworpen of ook daadwerkelijk gedrukt. 

Bron: Noord Hollands Archief

Tentoonstelling Koninklijke Joh. Enschedé

Het Noord-Hollands Archief heeft met de ontwerpstudio Studio Louter (bekend van de herinrichting van de presentatie van de collectie Rijksmuseum Boerhave) een plan ontwikkeld voor een aansprekende, interactieve tentoonstelling die de vele facetten van het eeuwenoude familiebedrijf Enschedé voor het voetlicht brengt. De collectie, die een stuk nationaal erfgoed is waar de Haarlemmers en heel Nederland trots op mogen zijn, bevat duizenden stukken prachtig grafisch materiaal. Doordat het gehele archief bewaard is gebleven kan het hele proces van opdracht, ontwerp tot eindproduct inzichtelijk worden gemaakt.

Crowdfunding

Het Noord-Hollands Archief wil met zijn campagne € 33.000 ophalen om de tentoonstelling en de centrale installatie van de tentoonstelling, een fantasiepers, te maken. Tegenover een bijdrage staan mooie tegenprestaties, waaronder een spinnenkopje van de drukkerij en een prent van de lettergieterij. Ook geheel verzorgde bedrijfsuitjes en gebruik van de grote zaal, de Commandeurszaal, in de 700 jaar oude monumentale kerk staan op de lijst. Check voordekunst.nl voor meer informatie.

Meer HB? Lees hier de column van Kitty.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here