Goed voor elkaar! Haerlems Bodem richt zich liever op degenen waar wij een zwak en een groot respect voor hebben. Om wat ze doen, wie ze zijn en wat ze graag vertegenwoordigen. Omdat macht en status niets voor ons betekenen, stuurt Haerlems Bodem een vragenlijstje rond naar Haarlemmers die ertoe doen, omdat juist zij ons stadje maken tot wat het is; een fijne kleine forenzenstad waar het leuk is om te zijn.

Koos Broekhof

Wie is Koos Broekhof?

“Ik ben een jongeman, bijna 47 jaar geleden verwekt en daarna geboren in Haarlem. Ik was bijna naar China verhuisd, heb tamelijk wat gereisd maar ben uiteindelijk toch in onze Spaarnestad blijven hangen.” 

Hoe gaat het met je en waar kennen Haarlemmers jou van?

 “Het gaat aardig met me. Aardig en lief dat je het vraagt. Haarlemmers zouden mij eventueel kunnen kennen van bezoekjes aan de lokale horeca, van mijn voormalige Taekwondo-groepje en misschien heb je me ooit gezien al zwerfvuil rapend van de straten en vissend uit de grachten en onze rivier. Of zittend met een boek met mijn rug tegen de reling van de brug op de Nieuwe Gracht.” Koos is actief betrokken bij het initiatief van SUPMISSION, een clean-up actie van een fanatieke groep Haarlemse suppers die onze watertjes schoonhoudt. Onlangs wijdde het NRC een artikel aan het opruimwerk van Broekhof en hoe hij onderdeel is van een wereldwijde beweging die het opruimen van plastic tot een lifestyle heeft gemaakt.

Hoe kan Haerlems Bodem je helpen?

“Ik ken Haerlems Bodem eigenlijk nog niet erg lang, dus ik ben nog tamelijk onbekend met de lange arm ervan. Ik moet de reikwijdte en impact nog ervaren. Maar, misschien wordt dat vanzelf duidelijk voor me als HB nog wat aandacht besteedt aan de zwerfvuil-uitdaging. Het liefst zie ik Haarlem, eigenlijk de hele planeet, zonder zwerfvuil, plastic, luchtvervuiling, lichtvervuiling (alle soorten vervuiling) en bomvol aardige mensen. Uiteraard weet ik dat dit nagenoeg onhaalbaar is (okay, ik ga wel in therapie om hiermee om te kunnen gaan..), maar zoals men zegt: alle beetjes helpen. Ik word erg blij van kleine Haarlemse initiatieven zoals het Houtfestival en de Parksessies en TAPT, en het niet meer bestaande Eldorica festival wat helaas een kort leven beschoren was. Dus als HB over dat soort ideeën genoeg aandacht besteedt, zodat ze kunnen blijven bestaan, dan help je mij zeer. En de overige Haarlemmers denk ik ook. Maar niet tevéél aandacht graag! Het mogen geen monsters worden zoals Haarlem Culinair of Haarlem Jazz! Niet teveel gevraagd, toch?”

Welke tips heb je om de verveling tegen te gaan?

“Persoonlijk heb ik me nog niet verveeld in deze periode van lockdown en pandemie. Helaas kan ik momenteel door een meniscus-‘uitdaging’ niet zo goed meer sporten. Ik raad iedereen aan om echter zoveel mogelijk te sporten en zoveel mogelijk zwerfvuil te rapen. Zoek het contact met de natuur op help dan ook meteen een beetje mee om Haarlem en omgeving wat mooier te maken. Je eigen karakter wordt er ook een stuk mooier van. Contact met de natuur opzoeken & meteen een beetje meehelpen Haerlem & omgeving wat mooier te maken, en jezelf ook natuurlijk.

Voor de geïnteresseerden in geschiedenis heb ik de volgende leestip: The Island at the Center of the World van Russel Shorto, een erg leesbaar boek over de bewoners tijdens het begin van het ontstaan van Manhattan. Mijn boekentip voor SF-liefhebbers? Alles van China Miéville. Gewoon beginnen met Perdido Street Station en vandaar verder. Officieel is zijn werk geen science fiction. Miéville noemt zijn genre Weird Fiction. Zijn hersenspinsels zijn echter uitermate origineel te noemen. Zelf lees ik op dit moment Sobriëtas, het eerste multimedia-project in Nederland van de ouwe Toppop-presentator Ad Visser. Aanrader? Ik weet het niet. Laat ik het zo zeggen; als ik aan een boek begin dan zal ik ‘m uitlezen.. Ook blader ik soms door het etymologisch woordenboek van Van Dale. Louter uit interesse.

Koos Broekhof

Qua muziek luister ik thuis voornamelijk naar StuBru (Studio Brussel) en Classic FM. In de auto komen daar nog KINK, 3FM alternative & Radio 4 bij. Via de laptop luister ik DI.FM, ontelbaar veel soorten digitale muziek. Ook leuk is de zender: Radio Paradise, van een aandoenlijk Amerikaans echtpaar. Momenteel word ik vrolijk van City of Angels van 24kGoldn en altijd een beetje emotioneel van Rhapsody in Blue van Gershwin.

Filmdingetjes die goed behapbaar zijn: www.shortoftheweek.com. Er schieten me zo snel geen sociale mediatips te binnen, dat mag iedereen voor zichzelf uitvogelen.” Laat HB dan zo vrij zijn om Koos Broekhof op Insta te volgen: @koosbroekhof of zijn Facebookpagina: www.facebook.com/koos.broekhof

HET LIEFST ZIE IK HAARLEM ZONDER VERVUILING, MAAR BOMVOL MET LEUKE MENSEN!

Wat doe je nu wat je anders nooit zou doen en wat vertik je juist nu? 

“Ik heb echt het roer omgegooid wat betreft maaltijdbezorging. Normaal gesproken kook ik altijd zelf, maar nu probeer ik toch de lokale ondernemers te steunen. En, ik heb ook al redelijk wat voedselpakketten laten bezorgen. Er is nu wel meer tijd om te beginnen met inmaken en misschien experimenteer ik nog wat met het fermenteren van bijvoorbeeld groente. Toch nog een leestip achteraf over het bovenstaande. Lees: Zoet, Zuur & Zout van Diana Henry eens! Er is niets dat ik specifiek vertik. Wel een leuke vraag trouwens!”

Wat wil je zeggen tegen familie, vrienden en bekenden?

“Haal rustig en diep adem en douche ’s morgens koud (af).” 

Headerfoto Koos Broekhof: Koos Broekhof

Meer Goed Voor Elkaar? Lees hier het interview met René van Stekelenborg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here