Raak in (vee)vervoering van afstudeerproject Veevoer

0
230

Tot en met 31 maart werkt een groep Haarlemse filmmakers aan een campagne voor een korte afstudeerfilm die in première gaat op het Nederlands Film Festival. De uit het leven gegrepen film ademt misere waar de jongeren zijn opgegroeid.

Kansarm leven kan helaas wel, dat legt Veevoer bloot

Regisseur en schrijver Anon Banken studeert af aan de Willem de Kooning Academie en maakt een film over vier personages die uit een omgeving komen waar Nederlandse armoede aan de orde is. Zelf is de jonge regisseur niet bepaald in de meest florerende Haarlemse wijk opgegroeid. Hij heeft veel mensen gezien die proberen te ontsnappen aan hun omgeving. In Nederland kom je niet om van de honger en draag je schoenen naar school maar kansarm leven kan helaas wel, dat legt Veevoer bloot.

Soms hoorde ik hard kabaal uit de woning van de buren en wist je meteen hoe laat het was

Anon komt uit Schalkwijk en heeft van dichtbij gezien wat alledaagse armoede met mensen kan doen. Ook heeft hij in zijn jeugd te maken gehad met huiselijk geweld. “Soms hoorde ik kabaal uit de woning van de buren en wist ik hoe laat het was,” vertelt de student. “Dat je in zulke gevallen de politie kunt bellen, kwam niet eens in je op. Met deze film willen we bespreekbaar maken wat armoede en huiselijk geweld met jongeren kan doen op een genuanceerde manier. Want als je in dit soort omgevingen opgroeit is dat niet waar je de hele dag met een zwaar hoofd mee rondloopt, dit is hoe het eraan toegaat. Dat het niet zo hoort, leer je op latere leeftijd pas.”

Verhaal (geen spoilers)

Om aan hun omgeving te ontsnappen proberen de jongeren een kidnapping in scene te zetten om zo geld van de rijke vader van hun klasgenoot af te troggelen. Ze hopen met dit geld een nieuw leven te kunnen starten. Dit plan loopt al snel uit de hand en de nep-kidnapping verandert langzaam in een echte kidnapping.

De verhalen waar Veevoer op gebaseerd is spelen zich af rond de jaren ’90 en vroege ’00. Er wordt zoveel mogelijk in die tijdsgeest gefilmd. Veel van de makers komen uit soortgelijke omgevingen die terug te zien zijn in de film. In een wereld die gedreven is door geld lijkt het soms onmogelijk om het met een slechte start ver te schoppen. Iets waar zowel de makers als de personages dagelijks tegen vechten.

We hebben jullie steun nodig!

Wil je meer weten over dit project, de makers of heb je toffe ideeën? Dan kan jij je (financiële) steentje bijdragen. Check daarom als de wiedeweerga hun promotievideo op cinecrowd.com. Of mail naar: susan.straybaboon@gmail.com

Meer HB? Check HB de boekenrubriek met Theodorus van Zeggelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here