Op 19 september stond Kovacs in de grote zaal van de Philharmonie Haarlem. Met een nieuw album op zak en een volledig nieuwe band speelde Kovacs een heerlijke show voor een bijzonder enthousiast publiek.

kovacs haarlem

Nieuw geluid

De laatste keer dat Kovacs in Haarlem speelde was in de zomer van 2017. Toen deed ze Caprera aan met haar debuutalbum Shades of Black. Maar de ooit zo karakteristieke berenmuts lijkt Kovacs nu definitief achter zich gelaten te hebben. Met het uitkomen van haar tweede album Cheap Smell in 2018 is er duidelijk een nieuw Kovacstijdperk aangebroken. En wat voor een. De nieuwe nummers klinken frisser en moderner dan haar oudere materiaal en ook de liveshow zit strak in elkaar. De driehoeksopstelling van de band en lichtformaties maakten het optreden mooi af.

kovacs haarlem

De band

Niet alleen het geluid, maar ook de band is nieuw. Tijdens de tournees van haar eerste album, Shades of Black uit 2015, had Kovacs nog een cellist en een violist mee die haar muziek prachtig aanvulden. Hoe mooi dat toen ook was, echt gemist worden ze nu niet. De strijkers komen nu bij de toetsenist vandaan en werkt eigenlijk net zo goed. Maar de grote verrassing komt van de toevoeging van een trompettist aan haar ensemble. De trompet tilde haar nieuwe, maar ook haar oude, nummers tot grote hoogte.

kovacs haarlem

Ongemak maakt plaats voor enthousiasme

Tijdens de eerste paar nummers leek Kovacs niet op haar gemak en keek ze zelfs angstig de goedgevulde zaal in. Gelukkig sloeg dit snel genoeg om en liep ze vrolijk en comfortabel over het podium. Veel praatte Kovacs niet tussen haar nummers door, maar waarom zou je ook met zoveel goed materiaal en zo’n dijk van een stem. De setlist was een mix van oude en nieuwe nummers en het publiek reageerde overal enthousiast op. Misschien nog net ietsje enthousiaster op het nieuwe materiaal, maar veel scheelde het niet.

kovacs haarlem

Men wilde nog niet naar huis

Ik vraag me af of de grote zaal van de Philharmonie, toch meestal de thuisbasis voor klassieke concerten, ooit zoveel enthousiasme meegemaakt heeft. Het publiek had er echt zin in. Vooral vlak voor de onvermijdelijke toegift barstte energie in de zaal los. Een overweldigend applaus, ‘we want more!!!’-kreten en zelfs een stampen van jewelste verwelkomden Kovacs terug voor twee laatste nummers. Ze sloot haar show prachtigaf met het ingetogen Final Song, waarin haar trompettist vanaf het balkon meespeelde. Kovacs leverde in de Philharmonie een zeer geslaagde show die de hele zaal meesleepte.

kovacs haarlem

Tekst: Iris Bouman

Foto’s: Peter van Heun

Meer HB en muziek? Check hier het verslag van Janne Schra en Typhoon in Caprera.

1 REACTIE

 1. Absoluut oneens met deze recensie.

  Dat Kovacs aan het begin niet op haar gemak was heeft wellicht te maken met het feit dat haar optreden zo lang op zich had laten wachten. Na het voorprogramma leek het een eeuwigheid te duren voordat het optreden van Kovacs begon.
  Het publiek had er -terecht- schoon genoeg van en begon massaal een fluitconcert. Dat is natuurlijk niet de leukste manier van opkomen voor een artiest.

  Maar het meest storend was voor mij de zeer slechte geluidskwaliteit. Ik heb heel wat pop- en klassieke concerten bijgewoond, maar ik heb zelden zo’n slechte geluidskwaliteit gehoord (wij zaten op het balkon).
  Juist bij een bijzondere zangeres als Kovacs wil ik haar stem goed kunnen horen en verstaan, maar dit was een dikke brij van geluid waarin geen enkel detail hoorbaar was. Alles leek volledig te verdrinken in de bassen, en alleen de trompetist kwam daar boven uit. Ik had ook de indruk dat Kovacs regelmatig de boel moest overschreeuwen.

  Ik weet niet of dit aan de slechte geluidsinstallatie of aan onbekwame geluidstechnici lag, of aan de zaal van de Philharmonie die misschien alleen maar goed klinkt met klassieke muziek.

  Voor mij in ieder geval een reden om nooit meer een popconcert in de Philharmonie te bezoeken.

  Jammer, gemiste kans. Had me erg op Kovacs verheugd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here