Haar muziek wordt vergeleken met Amy Winehouse, Portishead en Nina Simone. Op het podium zien we een energieke vrouw in een roze tutu, met zwarte Dr. Martens aan en een hele grote bontmuts op. Haerlems Bodem is aanwezig bij het concert van de one-of-a-kind zangeres Kovacs in een uitverkocht Patronaat.

Christon

In het voorprogramma staat de getalenteerde singer-songwriter Christon. Met zijn zelfgebouwde loopstation ‘Perpetuum Mobile’ maakt hij in zijn eentje muziek voor een hele band. Hij speelt ter plekke zelf alle instrumenten in en creëert hiermee goed in het gehoor liggende muziek.

Kovacs Haerlems Bodem

Kovacs Haerlems Bodem

Burlesque en strijkers

De show van Kovacs opent met een prachtig intro van de cellist en violist die vooraan op het podium zitten. Achter hen staat een metersbreed wit kamerscherm. Tijdens het tweede nummer zijn we getuige van een Burlesque-achtige show. We zien enkel het wulps dansende silhouet van Kovacs, die verschillende hoeden aangereikt krijgt. Als ze op het eind haar – inmiddels zo kenmerkende – bontmuts opzet, dan wordt dat met luid applaus ontvangen.

_DSC3868

Kovacs Haerlems Bodem

Hoge kwaliteit

Kovacs is een steengoede zangeres. Met haar rauwe, donkere stemgeluid zet ze gedurende het hele concert een constant hoge kwaliteit neer. En het gaat haar ogenschijnlijk gemakkelijk af. Met haar begeleidingsband The Strangers – allen goth style gekleed – trakteert ze het publiek op filmische muziek; een mix van jazz, soul en pop.

Kovacs Haerlems Bodem

Brabants meisje 

Het publiek is heel divers en vooral gekomen om te luisteren. De sfeer is ontspannen. Ineens is het muisstil. Het licht op het podium verandert. Kovacs huppelt heen en weer en verandert in een giechelend meisje met een innemend Brabant accent. “Dit is het moment waarop ik even wat tegen jullie ga zeggen. Als ik een goeie dag heb gehad, dan is dat iets leuks, en als ik een slechte dag heb, dan niet. Vandaag was zo’n dag. Gelukkig maken jullie ‘m weer helemaal goed!” Typerend voor Sharon Kovacs. Er blijft genoeg te raden over.

Kovacs Haerlems Bodem

Kovacs Haerlems Bodem

Gouden Plaat

Van haar debuutalbum zijn inmiddels al meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Afgelopen vrijdag – een dag na het concert in het Patronaat – heeft Kovacs daarom een Gouden Plaat in ontvangst mogen nemen. Het kan niet anders dan dat dit het begin is van een gouden toekomst voor deze zangeres.

Kovacs Haerlems Bodem

Kovacs Haerlems Bodem

Kijk vooral de documentaire Wolflady voor een kijkje in het leven van deze bijzondere muzikante.

Foto’s kleur: Tim Kulk
Foto’s zwart-wit: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here