Leipe mocro flavour! Wie kent hem niet! Na jarenlang op de achtergrond bekende rappers en hip hop artiesten zoals Ali B te hebben voorzien van dope tracks, treedt de oud-bewoner van Haarlem, producer Kubilay Kaya op de voorgrond met zijn debuutalbum: Wanneer je er langer naar luistert, wordt het best mooi.

Kubilay KayaZijn sound is ongehoord en tovert een nieuwe dimensie in de muziekwereld. Na zijn release in Paradiso Amsterdam, optreden in Rotown Rotterdam en try out in Patronaat Haarlem, stond hij op het grote showcasefestival Eurosonic Noorderslag in Groningen, één van de meest begeerde podia in Europa. Reden genoeg om ons nieuwsgierig te maken en deze man een aantal vragen te stellen.

“Haarlem is de stad waar het allemaal begon” 

Wat betekent Haarlem voor jou?
“Haarlem is de stad waar het allemaal begon. In een studio in de Lange Wijngaardstraat, tegenover café Bruxelles. Hier zijn de eerste nummers van Ali opgenomen zoals Waar gaat dit heen en Leven van de straat,” zegt de muzikant. ‘Dit waren mijn eerste beats, 16 jaar geleden!’ Met welke bekende artiesten heb je in tussentijd nog meer mee mogen samenwerken? Kubilay Kaya: “Ik heb met name met Nederlandse artiesten mogen werken, zoals Yes R, Brainpower en Alain Clark.”

Kubilay Kaya

Eurosonic Noorderslag is het grootste showcasefestival van Europa, waar veertig landen aan deelnemen. Er zijn bijna driehonderd acts en jij bent daar een van. Hoe voelt dat? “Spannend natuurlijk. Ik ben net vier maanden bezig en het gaat allemaal best snel. Eerst de grote steden en nu dit! Ik heb in de afgelopen jaren veel shows mee mogen maken, maar dit is wel heel anders. Eerst was ik altijd de man achter de schermen en nu sta ik zelf met een band op het podium te zingen en te rappen, ongelofelijk.”

Kubilay Kaya

Zijn debuutalbum bestaat uit zeven nummers, geïnspireerd door zeven vrouwen. Wie waren deze vrouwen?
Kubilay Kaya: “
Sommige waren romantisch en sommige platonisch, maar allemaal even belangrijk en liefdevol.” Hij vertelt dat de afgelopen jaren enkele relaties zijn kapot gegaan door eigen tekortkomingen, maar ze hebben hem een voor een allemaal verrijkt. “Elke keer probeerde ik de liefde te begrijpen, maar maakte ik iedere keer dezelfde fouten.” Met dit album definieert hij zijn zoektocht naar de liefde. Deze heeft hij ondertussen gevonden en mag zichzelf een trotse vader van een dochter noemen.

Kubilay Kaya: vertrouwde liefde

Elk nummer vertelt de relatie met een vrouw. Welk nummer vond je het moeilijkst om te schrijven?
“Funda was het moeilijkst.” Dit nummer gaat over de vrouw die hij al sinds zijn achtste kent, zijn jeugdvriendin waar hij nog steeds een innige vriendschap mee heeft. “Funda heb ik vier keer herschreven. Funda betekent voor mij vertrouwde liefde, geen romantische. Ik vond het hierdoor moeilijk om de juiste woorden te kiezen.”

Kubilay Kaya

Naast een inspiratie te zijn voor zijn album, heeft deze mooie vrouw ook op creatieve vlak een grote bijdrage geleverd.
Kubilay Kaya: “Elke demo liet ik aan haar horen. Je neemt het te serieus als je vriendin het niet mooi vindt en als een Funda het niet mooi vindt, dan weet je dat dat zakelijk is. Daarnaast hebben we voor alle nummers een teaser gemaakt en deze heeft zij allemaal geregisseerd.”

Ik wil zingen met Spinvis, Henny Vrienten

Op de vraag met wie hij graag een plaat wilt opnemen antwoordt Kubilay: Als de artiest nog leeft kies ik voor Spinvis en de zanger van Doe Maar Henny Vrienten.” Mocht Kubilay de kracht hebben om mensen uit de dood te laten herrijzen, dan zou hij een droom waarmaken door met Ramses Shaffy te spelen. Of met de The Beatles: “Maar ja, wie wilt dat nou niet.” Na zestien jaar maakt hij eindelijk muziek voor zichzelf. Gedreven door zijn levensquote “Ga nooit voor middelmaat, ga altijd voor het uiterste!” kunnen wij niet wachten om meer van deze fijne man te horen.

Kubilay Kaya

Fotografie: show Peter van Heun en portret Félice Hofhuizen

Meer HB? Check hier Haarlem’s nieuwe fashion Queen.

2 REACTIES

  1. mooi verhaal dit, ze melden 3 tot 8 cm sneeuw maar het is nu 11.21 en nog geen sneeuw gezien. It’s all a lie!

    on topic, mooi artikel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here