Een enorm doek hangt aan de zijkant van parkeergarage de Kamp. Maarten Claus rommelt met een geluidsinstallatie, barman Paul zet de champagne glazen klaar  en enkele muzikanten stemmen instrumenten. Over dertig minuten gaat het gebeuren.

Kunst op de Kamp
Rechts in beeld het doek.

Feestelijke onthulling

Shevia Limmen heeft zich de afgelopen vier jaar beziggehouden met de realisatie van dit kunstwerk. “Inderdaad,” zegt ze tussen twee telefoontjes door. “Ik heb eigenlijk alles gedaan behalve het schilderen zelf,” er verschijnt een brede glimlach. Degenen die het kunstwerk gemaakt hebben, is het kunstduo TelmoMiel. Het Rotterdams Amsterdamse tweetal werkt sinds 2012 samen en heeft vele (internationale) gevels met hun imposante schilderingen opgemonterd. Check de link voor hun werk.

Kunst op de Kamp
Shevia Limmen spreekt het toegekomen publiek toe.

Oud en nieuw vloeien samen

Het is niet zomaar een schildering die is aangebracht op de muren van de Kamp. Shevia: “De kunstenaars lieten zich inspireren door oude meesters. Omdat deze klus Haarlems is, hebben ze gekeken naar Haarlemse meesters. Uiteindelijk zijn ze terechtgekomen bij een werk van Johannes Verspronck. Als voorbeeld hebben ze het schilderij ‘Het meisje in blauw’ genomen, dat ze hebben gecombineerd in moderne stijl van Lady Gaga.” Aan de bovenkant van het doek, zie je voorzichtig felle kleuren doorkomen. Op de vraag waarom het doek de kleuren heeft van de vlag van Estland, moet Shevia lachen. “Dat is puur toeval. Op het laatste moment moesten we een doek hebben. Jan Sikkens heeft toen van restmateriaal dit doek laten maken. We zijn ze erg dankbaar.”

Kunst op de Kamp
Zie je overeenkomsten?
Johannes Cornelisz Verspronck: Portret van een meisje in het blauw.

Er verzamelen steeds meer mensen rond het geïmproviseerde podium. Nadat zowel wethouder van cultuur Marie Thérèse Meijs en Shevia Limmen een praatje hebben gehouden breekt het grote moment aan. De spanning stijgt, een roffel klinkt en de trompettist begint te toeteren. Met een druk op de knop zakt het doek langzaam en toont een blauwe dame gehuld in contemporaine elementen zich aan de stad. Met het kunstwerk is Haarlem een stukje creatiever en hipper. Het werk is een bijzondere mix van oude en nieuwe elementen, in een kleurrijke melange op een grijs gebouw. Dit gecombineerd met de DAKKAS en een heerlijk zonnetje en ja: dan is HB is best een beetje trots op ons stadje.

Wil je weten hoe dit enorme kunstwerk tot stand kwam. HB was aanwezig toen de kunstenaars bezig waren en daar maakten we dit vette artikel van. Of check de film hieronder.

Tekst: Michael van der Putten
Fotografie: Claudia Lucke
Assistent: Lisa Schouten

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here