Onze, groene Haarlemmer, Jasper is op bezoek geweest bij Kweek Design in de Haarlemmer Kweektuin. Kweek Design geeft een podium aan lokale ambachtslieden welke zich richten op duurzaamheid, hergebruik en innovatieve maaktechnieken. Producten die je er kan kopen zijn bijvoorbeeld ‘Rijkswachters’ (houten robots gemaakt van vervoerskisten van het Rijksmuseum), de ‘Plutas’ (tassen gemaakt van kapotte paraplu’s) en 3D geprinte vazen. Elk product is circulair en/of duurzaam gemaakt en heeft tevens een boeiend verhaal.

Kweekdesign
Rijkswachter Robot, beschermer van schatten
Kweekdesign
De Plutas

 

Kweek Design is liefde voor het vak

De oprichtster van Kweek Design Laura Baar besloot om haar baan in de journalistiek op te geven en te gaan doen waar haar hart ligt. Design trok haar altijd al en met een smid als opa voelde ze de liefde voor echte ambacht. Toen Brigitte en Maaike van het Kweekcafé haar een plek gaven op voorwaarde dat dit duurzaam en circulair moest zijn, ontdekte ze dat Haarlemse makers al redelijk fanatiek op het gebied van duurzaamheid zijn. Een wereld waarin ze ontdekte dat er onwijs mooie dingen gemaakt kunnen worden van spullen die anders weggegooid zouden worden, een wereld waarin mensen dingen maken waar ze blij van worden en tegelijkertijd nieuwe skills ontdekken, een wereld, die ze waarschijnlijk nooit meer gaat verlaten.

Kweekdesign
Groenen: een serie bekers en bordjes uit keramiekafval.

Functioneel, ambachtelijk en met een verhaal
‘Voor mij is design functioneel, ambachtelijk en heeft het een verhaal. Ook mooi, iets waar je blij van wordt.
’ vertelt Laura. Naast dat Kweek Design mensen laat zien dat design op andere manieren gemaakt wordt, inspireren ze ook makers om circulair te gaan denken en nieuwe producten creëren. ‘Mensen zien gelukkig dat duurzaam design geen geitenwollensokken imago meer heeft en dat er prachtige producten gemaakt kunnen worden. Natuurlijk zijn het iets andere prijzen dan bij de Action of Xenos, maar daarentegen hebben onze producten een verhaal en emotionele waarde en gaan ze tevens een stuk langer mee.’

Kweek Design
Handdoekjes ‘Husselkeper’

Podium
Als je Laura vraagt waar ze heen wil met Kweek Design wijst ze naar de koffiebar en vertelt ze lachend: ‘De stad in! Meer mensen bereiken met onze ambachtelijke en circulaire producten en daarnaast ook meer makers laten zien dat juist ook design duurzaam kan zijn! We willen ook meer aanwezig zijn op events, zo zijn we actief bij de Kunstlijn, die begin november in Haarlem plaatsvindt. Dit is voor ons een mooi podium om onze ambachtslieden te laten zien en meer mensen te bereiken.’

Kweek Design is te vinden in de kas van het Kweekcafé. Van maandag t/m zondag (behalve dinsdag) kan je tussen 09:30 en 17:00 de gemaakte stukken bewonderen en kopen. Ook online is Kweekdesign te vinden op www.kweekdesign.nl.

Win een Rijkswachter!
Wil jij een Rijkswachter winnen? Like dan de Facebookpagina van Kweek Design en/of het Instagram-account en laat een comment achter bij de winactie: Wat is jouw beste Kerst-anekdote? Stond Robert ten Brink opeens bij jou op de stoep of eindigde jouw kerstdiner bij de snackbar? Deel dan je verhaal met Kweek Design en wie weet staat de Rijkswachter straks in jouw woonkamer te shinen. In de week voor Kerst wordt de winnaar bekend gemaakt.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here