Net in Haarlem Noord, aan de Kleverlaan, ligt de Haarlemmer Kweektuin. Een heerlijke mengelmoes van bedrijven, organisaties en horeca. Eerder was Haerlems Bodem al op bezoek bij ‘Schaar zoekt haar’. Nu maken we kennis met Brigitte en Maaike van het Kweekcafé. Niet alleen een heerlijke horeca plek maar vooral ook een plek waar bewustwording gekweekt wordt bij de bezoekers!

Het Kweekcafé

Zo’n anderhalf jaar geleden begonnen de dames met hun droom. Een plek waar burgers en bedrijven samenkomen, een plek voor ontmoeting en inspiratie en waar verschil gemaakt wordt door het verbinden. Dit werd het Kweekcafé. Duurzaamheid en circulariteit heeft hierbij de boventoon en dit speelt door in het team en natuurlijk naar de bezoekers. Op alle vlakken wordt er goed nagedacht en vrijwel elke product heeft een verhaal.

Een mooi voorbeeld is het stukje cake bij de koffie dat gemaakt is van broodresten. “Op deze manier gaan wij verspilling tegen en hebben we tevens een mooi haakje om ons verhaal te vertellen aan de bezoekers!” Vertelt Maaike enthousiast. “Ook nemen we onze leveranciers hierin mee.” Vult Maaike aan. “Neem bijvoorbeeld de ‘Appel van Opa’. Deze ongezoete appelsap wordt gemaakt van rijpe appels uit de regio. De initiatiefnemer staat voor eerlijk en spaarzaam omgaan met grondstoffen. Daarnaast gelooft hij ook in een circulaire economie, waarin afval en reststoffen weer als grondstof gebruikt kunnen worden. Door iets meer te vragen voor de appelsap helpen de dames hem te innoveren en samen kijken ze naar een goede oplossing om nog meer afval te voorkomen. “Want ook al scheiden we vrijwel alles, voorkomen is beter dan recyclen’.

Kweekcafé

Röring en energie!

Samenwerkingen zoeken geeft nieuwe energie en nieuwe inzichten volgens de dames. Ze werken dan ook veel samen met duurzame partijen. “Het bij elkaar brengen van mensen geeft röring en energie!” geeft Brigitte aan. Zo werken ze samen met het netwerk Circus Circulair, dragen ze kleding van Miss Green en zijn ze in gesprek met Spaarnelanden om te kijken hoe we onze afvalstromen zo klein mogelijk kunnen maken. De groentes die gebruikt worden komen natuurlijk bij ‘Wij telen groente’ vandaan, die op het terrein van de Kweektuin zit.

Dat is ook precies de kant die de dames op willen. Natuurlijk blijft het Kweekcafé altijd een leuke en gezellige plek voor mensen uit de buurt, maar de samenwerkingen met duurzame bedrijven en het organiseren van bijeenkomsten, daarmee willen ze echt impact maken. “Duurzaam leven hoeft niet moeilijk te zijn. Wij willen zaadjes bij mensen planten om hen verder te inspireren. Wij zijn al een groene vlek op de kaart, maar hoe gaaf zal het zijn als die groene vlek zich nog veel verder uitspreid!”

Het Keekcafé

Wil je meer weten van het Kweekcafé? Volg ze dan op Facebook! Het Kweekcafé is alle dagen open behalve op dinsdag. Door de weeks van 08:30 tot 17:00 en in het weekend van 09:30 tot 17:00. Vanaf 6 april zijn ze gedurende de zomertijd in het weekend tot 19:00 uur open.

Het KweekcaféFotografie: Wiebrig Krakau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here