In Lawrence of Arabia komen Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz met een vervolg op de wereldberoemde film over de Britse avonturier T.E. Lawrence die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog aanvoerder was van de Arabische opstand tegen de Ottomaanse bezetter. Een voorstelling over de invloed van het verleden op het heden, over de verwevenheid van alles en iedereen. En over de vraag wat jij en ik te maken hebben met een oude oorlog hier ver vandaan.

Lawrence of Arabia

De iconische film vertelt het heldenverhaal van een westerling die zich inzet voor Arabische autonomie. Maar daarachter ligt een ander verhaal, dat van het Europees kolonialisme in het Midden-Oosten en beslissingen die de kiem legden voor grote conflicten waarmee we vandaag de dag te maken hebben. Samen met drie jonge acteurs gaan Marjolijn en Sadettin op zoek naar de belangrijkste scènes die zouden moeten worden toegevoegd om de film volledig te maken. Zo transformeren ze een overzichtelijk heldenepos in een allesomvattende mythe van deze tijd waarin ook de vrouwen, kamelen en oliebronnen aan het woord komen die een rol speelden in dit verhaal.

Lawrence of Arabia zie je vrijdag 21 en zaterdag 22 november in de Toneelschuur. Voor tickets klik hier.

Check hier de trailer van de originele Lawrence of Arabia

Lawrence of Arabia

Marjolijn van Heemstra: “Om te snappen waar we ons nu in bevinden moeten we begrijpen hoe we hier gekomen zijn. Via het verhaal van Lawrence willen we laten zien hoe geopolitieke en ecologische problemen samenhangen en hoe gevaarlijk het is om je geschiedenis te simplificeren.

Cinema OVT

Check ook hier de zomerserie – uit juli 2019 – Cinema OVT. Waarin Jos Palm en Laura Stek naar Lawrence of Arabia met filmjournaliste Floortje Smit, Arabiste Ammeke Kateman en acteur Sadettin Kirmizyûz.

Lawrence of Arabia zie je vrijdag 21 en zaterdag 22 november in de Toneelschuur. Voor tickets klik hier.

Fotografie: Sanne Peper

Voor meer uitgaan in Haarlem klik hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here