Als je denkt aan de combinatie van leer en zon is het woord kippenvel vast niet het eerste waar je aan denkt. Totdat je op de Mega MotorTreffendag in Vijfhuizen staat. Rasechte motormuizen en honderden glinsterende motoren die geparkeerd staan in Expo Centrum Haarlemmermeer: kip-pen-vel.

Om 9 uur stond er al een hele rij motoren voor het hek. Een rij die alleen maar groeide. Een rij die vol enthousiasme wachtte tot klokslag tien uur. Het evenement werd geopend met een grootse ride-in. Al gauw stond de helft van de grote Expohal vol met tourmotoren, de meest snelle motoren, echte eyecatchers en alles daar tussenin. De zon ging steeds feller schijnen en de motoren bleven binnenstromen. Een zeer goede opkomst voor Promotors en de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging), de organisaties die dit evenement voor het eerst hebben georganiseerd.

Eén groot feest

Natuurlijk gingen we even een praatje maken met de KNMV. Zij was erg enthousiast over de grote opkomst. Ze had al zo’n vermoeden, want het weerbericht zag er goed uit en de kaartverkoop ging als een speer. “We willen motorrijders samenbrengen, informeren en laten genieten met unieke motoren, muziek en merchandise.

Bij de stand geven ze tasjes mee aan de gasten met stickers en pennen, maar ook folders over vaardigheidscursussen die gevolgd kunnen worden. Het doel van de organisatie is dat deze dag één groot feest voor motorrijders is en we kunnen het toegeven: zo voelt het ook. Er is gezellige muziek, je kunt testritjes maken en er zijn kraampjes met kleding. Verschillende motormerken showen hun pracht en praal en staan paraat met al hun kennis om je van alles te vertellen over hun motoren.

Stereotype

Natuurlijk zijn er mannen met baarden, tatoeages en leren jacks met franjes. Uiteraard zijn er shagrokende vrouwen met een bandana op hun hoofd. Natuurlijk, dat hoort er gewoon bij. Dat geeft het een ruig randje, dat maakt het wild. De mensen voor wie motorrijden niet een hobby is, maar een levensstijl. Dat maakt het ook zo leuk om naar te kijken. We spraken een stel dat bijna elke motorbeurs afgaat, van Breda tot Groningen. Ze rijden op een driewieler, echt een groot beest. “Achter de motor hebben we een karretje bevestigd: dat hebben we gemaakt omdat het handig is voor naar de camping. Inmiddels is het een rijdende bezienswaardigheid. Er zijn altijd mensen die op de foto willen of stoppen om te kijken als we langsrijden.

De motortrefdag is inderdaad een plek waar je je ogen uitkijkt. Zoveel verschillende mensen die één ding gemeen hebben: ze houden van motoren. Vrienden maak je ook snel, vooral met een motor die best wat ogen trekt. Zo werd mijn vriend – na wat lekkere dotten gas te geven met zijn motor – uitgenodigd om zich aan te sluiten bij een Amsterdamse motorclub. Elke donderdag komen zij samen voor gezelligheid en elke maand doen ze een leuke rit met z’n allen.

Like a lady

Natuurlijk vraag ik me af wat de vrouwen van de motorwereld vinden, die voor het merendeel uit mannen bestaat. En hoe zit dat dan met helmhaar? En wat nou als je een leuk feestje hebt? Jurken en hakken zijn onpraktisch én onveilig. We spraken een aantal stoere motorvrouwen aan en vroegen hen naar hun ervaringen. Zo gaven zij aan dat zij geen enkele drempel ervoeren als het ging om de term ‘mannenwereld’. Het gaat om het motorrijden en veel mannen vinden het juist kicken om een vrouw op een motor te zien rijden. Ook zijn er veel vrouwen achterop bij hun man op de motor hierheen gekomen.

Terug naar de kern: vrouw, jurk, hakken, motor, hoe dan? We spraken een echte stoere chick, ze werkte in de bouw (hallo mannenwereld) en heeft ook in Frankrijk getoerd. “Als je zo lang onderweg bent, dan maakt het je niet echt uit hoe je eruitziet. Het gaat om het motorrijden en dat is geweldig. Als ik een feestje heb neem ik kleding en hakken mee en kleed ik me gewoon even om.” Je moet er dus wat voor over hebben, plus investeren in een rugzak. Misschien moet ik toch maar mijn motorrijbewijs halen!

Praat maar raak

Er waren verschillende kraampjes waar kleding werd verkocht of demonstraties werden gehouden van zo’n typisch Tell-Sell-middel waar menig man toch even een kijkje kwam nemen om te kijken of het echt werkt. Ook stond er een kraampje met sieraden, handgemaakt. De meeste van skeletten of tribals. Echte stoere sieraden dus.
Waar we ons ook begaven, overal raakte men aan de praat. Iedereen vertelde vol trots over zijn motor en de verdere uitrusting of ritten die hij had gemaakt. Zo ontmoetten we Frans, een man zonder een opvallend ruig motoruiterlijk, maar aan de glinstering in zijn ogen te zien wel een liefhebber. Hij vertelde over zijn Kawasaki. Hij heeft daar Harley-onderdelen onder gezet en nu noemt hij zijn motor een Kwarley. Kan gewoon!

Kippenvel

Toen we op het punt stonden te vertrekken kwam er een hele rits motoren binnen, van die snelle buikschuivers. Om even de show te stelen gaven ze flink wat dotten gas. Kicken zeg!
Een geslaagd eerste evenement als je het mij vraagt, trotse mensen met hun motor, een hoop verhalen en heel veel mooie motoren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here