Vandaag is er opnieuw een staking in het basisonderwijs. Op 14 februari werd al in het noorden van Nederland gestaakt, vandaag wordt het stokje doorgegeven aan het midden van het land. Duizenden leerkrachten in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht leggen het werk neer.

Staken

De leraren in het basisonderwijs willen dat de minister van onderwijs, Arie Slob, 1,4 miljoen uittrekt voor betere lonen. Er is nog steeds een groot verschil met het loon van leerkrachten in het voortgezet onderwijs. Ook is er geld nodig om het lerarentekort aan te pakken én de werkdruk te verlagen. Tot nu toe biedt de minister de helft, wat niet genoeg is en naar horen zeggen uit andere potjes wordt getrokken. Zo schijnt dat het potje voor kinderen in achterstandsituaties niet wordt aangevuld.

Lerarentekort is nu!

Het Rijk verwacht dat er in 2025 een tekort van 10.00 leerkrachten zal zijn, maar de nood loopt nu al hoog op. Veel stichtingen hebben geen of te weinig invallers paraat staan, omdat deze al maximaal worden ingezet. Het PO-front heeft een website gestart om bij te houden hoe vaak er een leerkracht te kort is en hoe vaak een klas naar huis wordt gestuurd. De cijfers zijn schokkend.

Staken
Leraren van de St. Bernardusschool kijken schoolvoetbal i.p.v. nakijken

Staken in Haarlem

Ook in Haarlem werd er vandaag gestaakt. De meeste basisscholen waren gesloten, de stakingsbereidheid is groot. Uit verschillende gesprekken is gebleken dat de manier van actievoeren verschilt. Zo gingen leraren van de St. Bernardusschool schoolvoetbal kijken.  Dit omdat ze normaal nooit tijd hiervoor hebben door de werkdruk. Vandaag is de reservebank vol en de invalpool met leerkrachten is leeg. Er zijn ook scholen die zich aansluiten bij de georganiseerde stakingsactie in Amsterdam, er zijn ook teams die de dag voor zichzelf nemen of een kleinschalige actie houden in de buurt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here