Een aantal weken geleden won Les Enfants Durs zowel de publieks- als de juryprijs van de Rob Acda Award. Een mooie prestatie die natuurljk niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Haerlems Bodem sprak met de muzikale mannen over muziek, school en de toekomst.

LES ENFANTS DURS
Een opdracht vanuit school legde de basis voor de eerste nummers. Hier ontstond twee jaar geleden de chemie. Les Enfants Durs bestaat uit: Pepijn op zang en gitaar, Dante op drums, Lucas op sax en snaar, Justin op basgitaar (niet aanwezig bij dit interview) en sinds twee maanden Ties als toetsenist. De verhoudingen tussen de bandleden is zeer stabiel en evenredig verdeeld. Alles gaat in samenspraak en ze vinden zichzelf dan ook een democratische band. Ties, Dante en Justin doen op dit moment eindexamen en bijna alle mannen zijn van plan een studie te kiezen met een muzikale richting. Pepijn en Lucas starten na de zomer aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Een studie om achter de hand te houden, want stel nou dat het niets wordt met Les Enfants Durs, dan moet je wel ergens op terug kunnen vallen vinden de mannen.

Ties & Dante


GROOVE

We ontmoeten elkaar in de tuin van de Kloosterkeuken. De mannen zitten klaar. Biertje, stokbroodje, Franse kaas… het goede leven. Al sinds een tijdje mogen ze de kelder van de Kloosterkeuken als oefenruimte gebruiken. Een zeer luxe positie, als je weet dat oefenruimtes in Haarlem schaars zijn. Pepijn: “Vroeger woonde ik hiernaast. Ik ben hier opgegroeid en speelde al in deze kelder toen ik nog een jochie was. Nu kan ik er muziek maken!” De kelder heeft nog wel wat gebreken in de vorm van grondwater dat omhoog komt, maar dat mag de pret niet drukken. Zeker één keer per week komen ze samen en wordt er gerepeteerd, ge-jammed en lol gemaakt.

De muzikale invloeden komen vanuit diverse hoeken en de mannen willen hun stijl dan ook niet vastleggen onder één genre. “We passen ons niet aan een stijl aan, maar een stijl past zich aan ons aan.” zegt Lucas. Zo zijn er invloeden van soul, jazz en bossanova, maar ook hip hop, blues en hedendaagse muziek. Muzikale voorbeelden zijn er natuurlijk wel; hierbij moet je denken aan Air, the Whitest Boy Alive en Freddy Joachim.

Pepijn: “Muziek maken is eigenlijk het enige waar ik echt goed in ben.”

Op de vraag waar de muziek vandaan gekomen is, reageren de mannen zeer divers. Dante: “Er werdt wel veel muziek geluisterd bij mij thuis, maar echt een muzikale invloed nee.”, Lucas: “Bij ons thuis ook niet, ik ben eigenlijk de enige die echt met muziek bezig is.”, Ties: “Bij mij is het echt van jongs af aan begonnen. Ik weet niet beter dan dat ik piano speel.”, Pepijn: “Ik kom dan wel weer uit een echte ‘von Trapp’ familie. Iedereen is wel echt met muziek bezig.” Muzikale invloeden genoeg dus. Het belangrijkst is dat Les Enfants Durs op zoek is naar hun eigen sound, waar een album mee gemaakt kan worden. De eerste EP is vrij braaf en wellicht wat onsamenhangend voor een album. Door nu veel op te treden zoekt Les Enfants Durs naar hun groove; die duidelijker terug moet gaan komen in nieuwe nummers en uiteindelijk een album.

Pepijn & Lucas


ROB ACDA AWARD & BEVRIJDINGSPOP

Met hun mix van jazz, funk en bossanova wisten ze de publieksprijs van de laatste voorronde van de Rob Acda Award te winnen. De reden om mee te doen? Kijken wat een nieuw en ander publiek van hun muziek vond. Een missie die geslaagd is. Wel merken we op dat het optreden in de kleine zaal (voorronde) beter over kwam dan die van de finale in de grote zaal. Dante: “Doordat kleine zaal intiemer is past deze meer bij onze muziek.” Het optreden was daarmee echt een testcase, waar veel van geleerd is. Pepijn: “Je bent lekkerder bezig als er aandacht is en dat was in de kleine zaal meer het geval.”

Dat ze de publieksprijs zouden pakken, hadden ze ergens wel verwacht. Lucas: “Als band zijnde verkoop je kaarten voor de Rob Acda Award aan je familie, vrienden en dergelijke. Wij hebben meer dan 100 kaarten verkocht, dus daar hadden we goede hoop.” Dat ze er ook met de jury-prijs er vandoor gingen, lag niet in het verwachtingspatroon. Pepijn: “Bevestiging van de jury doet veel voor je zelfverzekerdheid, we weten nu dat we op een goede weg zijn.”

Voorbereidingen voor Bevrijdingspop 2014 zijn natuurlijk in volle gang. Pepijn: “We werken aan extra nummers en ons show element.” De mannen vinden niet alleen de muziek belangrijk, maar ook de hele entourage er om heen. Openen op Bevrijdingspop wordt gezien als een eer, een thuiswedstrijd en vooral kicken! Ze hopen (en gaan er stiekem ook een beetje vanuit) dat al hun fans, iedereen die in het Patronaat was en iedereen die over ze gelezen of gehoord heeft naar de opening van Bevrijdingspop komt.

FAN
Het is duidelijk dat de mannen van Les Enfants Durs voor de muziek kiezen en daar is Haerlems Bodem het mee eens. Dromen van optredens in de Melkweg, Paradiso en natuurlijk festivals in het binnen en buitenland. Ook kleine theaters met een intieme sfeer lijkt ze gaaf om te doen en eerlijk gezegd kunnen we niet wachten op een akoestische sessie. Sinds de eerste voorronde van de Rob Acda Award staat de soundcloud op repeat en zijn we eigenlijk al klaar voor nieuw materiaal. Zoals we al zeiden ‘Wij zijn fan!’ en kijken uit naar de optredens die nog gaan komen:

26 April – Koningsdag Røring Live – 12:00
5 Mei – Opening Bevrijdingspop Hoofdpodium – 13:00

en in de nabije toekomst Cafe Stiels, in-store Sounds, voorprogramma Haerlemsche Helden en nog veel meer…

Les Enfants Durs | FACEBOOK | SOUNDCLOUD

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here