Vanaf zaterdag 31 oktober 2020 toont cabaretier Erik van Muiswinkel zijn verzameling  vertalingen van Le Petit Prince in het Kleinste museum van Haarlem. Erik kocht zijn eerste  vertaling van Le Petit Prince in een Zuid Frans dialect 15 jaar geleden tijdens een vakantie. In  november verschijnt zijn eigen nieuwe Nederlandse vertaling. 

Let Petit Prince verzameling Erik van Muiswinkel
Le Petit Prince, vertaling uit Laos, 2019, gekocht op een markt

De verzameling van Erik van Muiswinkel bestaat uit ongeveer zestig vertalingen van het boek Le Petit  Prince. Deze vertalingen zijn in allemaal verschillend van IJslands tot Hongaars en Japans en zelfs  een vertaling in het Zulu. Vooral het taalkundige aspect fascineert Van Muiswinkel. Het vergelijken van de vertalingen is iets dat hij graag doet. Doordat vertalingen vaak vrij trouw blijven aan de oorspronkelijke tekst, is het mogelijk om woorden in een andere taal te herkennen. Ook bij vreemde  alfabetten, zoals Russisch of Japans, kun je dan letters of zelfs woorden herkennen. Alle vertaalde edities zijn heel erg verschillend. Zo vind je in de verzameling van Erik onder andere een Arabische stripversie uit Egypte en uit Rusland is er ook een versie met volledig nieuwe illustraties.  

Le Petit Prince volgens Erik van Muiswinkel 

Le Petit Prince is een klassiek boek wat niet te plaatsen is. Le Petit Prince is een fantasieverhaal over  een piloot die een prinsje tegenkomt. Ze raken met elkaar in gesprek. De prins verdwijnt, komt weer  terug en vertelt over zijn avonturen. De schrijver Antoine de Saint-Exupéry gebruikt het prinsje om zijn  kritiek op de mensheid duidelijk te maken. Erik: “De schrijver had zin om goed uit te pakken en  mensen de les te lezen. Het is een geestig verhaal, als je op de juiste golflengte zit. Het is een  filosofisch en moralistisch sprookje, een parabel”.  

Bijzondere vertalingen in het Kleinste museum van Haarlem 

Let Petit Prince verzameling Erik van Muiswinkel
pagina uit de vertaling in het Bildts, een streektaal met een sterk Hollands karakter die wordt gesproken in de Friese polderstreek het Bildt

Een bijzondere vertaling in de collectie van Erik van Muiswinkel is een eerste editie van de eerste  Nederlandse vertaling van Le Petit Prince uit 1951. Maar twee vertalingen zijn wel héél bijzonder. De  eerste is een gekopieerde versie uit Laos. Laos is één van de armste landen ter wereld waar veel  mensen geen boeken kunnen kopen. Op markten daar zijn dan wel gekopieerde exemplaren, in de  lokale taal, te verkrijgen. De ander bijzonder exemplaar kocht Erik op Sicilië. Het is een editie in het  lokale dialect met om de pagina een vertaling uit Hawaii, een misdruk in een absurde combinatie.  

Erik van Muiswinkel werkte aan een nieuwe vertaling in het Nederlands. Deze vertaling verschijnt  medio november bij uitgeverij Ad Donker (Rotterdam). Zodra de nieuwe vertaling er is, zal deze  toegevoegd worden aan de tentoonstelling in het Kleinste museum van Haarlem. Deze nieuwe  vertaling is, net als de eerste Nederlandse vertaling, een letterlijke vertaling uit het Frans. Toch zijn er  verschillen. Erik: ‘Mijn vertaling is 1000 woorden langer, totaal anders en eigentijds. Dat komt vooral  omdat je dezelfde actie op enorm veel verschillende manieren kunt vertalen. Deze versie leest modern  en voelt veel meer als een eigentijds boek’.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een unieke verzameling van min of  meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep.  

Kunst Centrum Haarlem is al bijna 50 jaar dé kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie  bestaat uit ongeveer 5000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en  gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem  regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd  gratis toegankelijk. 

Let Petit Prince, verzameling van Erik van Muiswinkel 

Kunst Centrum Haarlem 
31 oktober 2020 tot en met zaterdag 16 januari 2021 
Opening op de stoep zaterdag 31 oktober 16.00 uur (iedereen welkom) 

Kunst Centrum Haarlem 
Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem 
Open van dinsdag tot en met zaterdag 11:00 – 17:00 uur 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here