De herfstvakantie stond dit jaar in het teken van HRLM Unlocked, de viering van de heropening van de stad. Na een tijd van lockdowns en vele maatregelen is er tijd voor ontspanning, creativiteit en vooral: zo min mogelijk regels!

Het programma bestaat tijdens deze week uit allemaal verschillende workshop, gevangen in het thema; Let’s Unlock The City. Er is bewust gekozen voor Haarlemse professionals, zodat de jongeren ook kunnen zien wat er allemaal mogelijk is in hun eigen stad. Tijdens de workshops is er ruimte om vragen te stellen aan de professionals. Over hun loopbaan, hun carrière en de werkwijze, om zo geinspireerd te raken om een zelfde pad te gaan volgen. Haerlems Bodem pakt een aantal workshops mee.

Haarlemse jongeren aan de slag tijdens de workshop vloggen.

We starten de week met de workshop vloggen, gegeven door de Haarlemse Marlene Amsdorf, vlogger van twee YouTube kanalen “My Curly Mind” en “My Curly Talks”.

Met twee enthousiaste deelnemers gaat zij meteen heel praktisch aan de slag, waarbij beide deelnemers tijdens de workshop aan de slag mogen met het opnemen van een eigen vlog. Die wordt daarna gelijk geedit, zodat ze de workshop uitlopen met een vlog die helemaal klaar is voor plaatsing op YouTube.

Het opnemen van een vlog met een selfiestick die de deelnemers naderhand mochten houden.

Vloggen kan een uitlaatklep zijn

Tijdens de workshop deelt Marlene haar tips en tricks die je nodig hebt om professioneel vlogger te kunnen worden. Vragen die je jezelf moet stellen: waarover wil ik iets opnemen? Of; wat is de boodschap die ik wil laten zien? Het is niet niks om jezelf online op video te plaatsen, dus het is belangrijk dat je daar goed over nadenkt. Wie weet zien we een van deze deelnemers straks terug als bekende youtubers.

Een van de kunstwerken tijdens de workshop graffiti spuiten.

Graffiti spuiten kent geen regels

Daarna gaan we door naar één van de populairste workshops van HRLM Unlocked; graffiti spuiten. De workshop wordt verzorgd door graffiti artist en signpainter Ben Plummer. De jongeren gaan direct enthousiast aan de slag en al snel ontstaan er al hele kunstwerken.

Tijdens deze workshop maken de jongeren een eigen kunstwerk op een grote plaat. De belangrijkste tip van Ben is dat er geen regels zijn tijdens graffiti spuiten. Volg vooral je eigen creativiteit. Elke kleur kan weer overgespoten worden, fouten maken mag dus!

Één van de deelnemers komt goed voorbereid naar de workshop en heeft al een eigen ontwerp mee. Geronimo ziet een toekomst als graffiti artist, net zoals Ben Plummer, dan ook zeker zitten.

Eigen ontwerp om uit te werken tijdens de graffiti workshop.

Naast dat Ben de workshop geeft, is hij ook door de gemeente gevraagd om het tunneltje tegenover Haarlem Hoog te voorzien van nieuwe graffiti art. De jongeren die dat tof vinden, kunnen na de workshops helpen met het inkleuren van Bens tekeningen. Zo is de pizzapunt die je nu in het tunneltje kunt bewonderen, ingekleurd door één van de Haarlemse jongeren.

Maak de gekste dingen van hout

Dat tunneltje is niet de enige plek waar ze druk bezig zijn met met spuitbussen en verf. Ook op de volgende locatie, Tenminste Houtbaar (tegenover station Haarlem Spaarnwoude) wordt er druk gewerkt. Hier geven Jeroen en Leander, van het bedrijf 20Tree, de workshop houtbewerking. Deze locatie hebben de heren helemaal zelf ontworpen en gebouwd. Dat maakt het een supergeschikte plek voor deze workshop: jongeren zien direct wat er allemaal mogelijk is met houtbewerking. Daarnaast maken de heren te gekke decors voor diverse festivals in binnen en buitenland: de aangewezen personen dus voor deze workshop!

Workshop houtbewerking.

Tijdens de workshop gaan de jongeren aan de slag met de letters HRLM en een slot. Met hout, verf, graffiti en alle andere materialen die aanwezig zijn, gaan ze druk aan de slag om dit tot een eigen ontwerp te bewerken. Niks is te gek en de jongeren kunnen zelfs – onder begeleiding want wees zuinig op die handjes! – met een decoupeerzaag aan de slag. Het is tof om te zien hoe alle jongeren echt mega enthousiast aan het werk zijn. In tweetallen, zwoegend op één van de letters, aan de hand van een zelfbedacht ontwerp. Je redactie mag natuurlijk nog niet het eindresultaat al verklappen, maar er zitten echt een paar prachtige ontwerpen tussen, inclusief een te gek een verhaal erchter.

Benieuwd naar het eindresultaat van alle workshops? Deze worden tijdens de Artsplotion op 18 & 19 december onthuld op de Groenmarkt, in hartje centrum. Hou de website van HRLM unlocked in de gaten voor meer informatie.

Fotografie: Rob Ouwerkerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here