Sarah Hawkin loves scones. En thee. En gelukkig heeft ze besloten haar liefde te delen met Haarlem. De half-Franse/half-Britse begon vier jaar geleden, na een indrukwekkende carrière in marketing, haar eigen tearoom ‘Bij Babette’ op de hoek van de Kruisstraat. Maar inmiddels is ze zover dat ze haar imperium uitbreidt. Tijd om haar te bezoeken en meer te leren over het geheim van de scone.

Britse manieren

Terwijl Sarah thee inschenkt vertelt ze dat de scone al een lange geschiedenis kent. Hoewel wij het tegenwoordig vaak zien als een gebakje, is het eigenlijk een broodje dat door Engelse en Schotse monniken werd gebakken. Ze deelden de broodjes uit aan arme burgers en werklieden als beloning en dank voor gedaan werk. Het woord zelf komt waarschijnlijk van het oud-Nederlands of Duitse ‘schoonbrood’.

Inmiddels is de scone bijna onlosmakelijk verbonden met de ‘high tea’. Een gezellige dameskrans met veel thee en nog veel meer lekkere hartige en zoete hapjes.
Maar ook over de betekenis van ‘high tea’ bestaan de nodige misverstanden, vertelt Sarah. De Engelsen maken nogal wat onderscheid in verschillende soorten tea’s. Zo is er de ‘afternoon tea’: een formele tea voor de hogere klasse die rond vier uur ’s middags wordt genuttigd, de ‘high tea’ wat feitelijk het avondeten is voor arbeiders rond zes uur ’s avonds, en de ‘elevenses’: dit lijkt op brunch maar is bedoeld als een kleine ochtendbreak met thee en koekjes.

Bij Babette

Waar is Babette?

De tearoom wordt druk bezocht door expats en toeristen maar is bij veel Haarlemmers vooral bekend door het bord dat op de stoep van de Kruisstraat staat. Dagelijks worden er nieuwe en vaak hilarische Engelse teksten op geschreven die de draak steken met actuele nieuwsonderwerpen. Zoals deze week: “Mr Weinstein, If you work in a cake-shop, you musn’t put your finger in the pies! You should have stuck to an English scone.” Of “Dear Bunnies, the original playboy has left us. Cheer yourselves up with some carrotcake.”

Met de groeten van Babette. Maar wie is dan die Babette? Die is er niet. De naam is namelijk gebaseerd op de Deense arthouse film ‘Babette’s Feast’ waarin een Franse vluchtelinge haar gewonnen fortuin besteedt aan het maken van een enorme feestmaaltijd voor de nonnen die haar liefdevol in hun klooster opnamen. Net als de fictieve Babette is Sarah iemand die haar liefde deelt door mensen te voeden met de beste ‘comfortfoods’.

Smeuïg en smaakvol

Tijdens het interview laat Sarah een keur aan theepotten en borden scones aanslepen. We proeven van scones met ‘green tea and lime’, ‘apple and cinnamon’, ‘blueberry and prosecco’ en ‘sundried tomato and feta’. We besmeren ze ruim met clotted cream, homemade jam en creamcheese. Ze zijn ontzettend lekker, vers en opvallend smeuïg in tegenstelling tot veel supermarktvarianten. Daarnaast drinken we kopjes geurige thee met bijzondere namen als ‘Ex-boyfriendtea’, ‘Viagra-tea’ en ‘Happily ever after-tea’ (waarvan sommige klanten weleens in de war raken en vragen naar ‘Happy ending-tea’). Maar ook de Lady Grey is een bijzondere thee met een rijk parfum van lavendel en extra veel bergamot.

 

Bij BabetteExperimenten

Sarah is zelf de bedenker van alle recepten en blends. Ze vertelt dat een nieuw recept vaak begint met een herinnering of een verhaal. Dat is voor haar gekoppeld aan een emotie en die is dan weer gelinkt aan een geur of smaak. Daarmee gaat ze de keuken in en begint te experimenteren. Het moet natuurlijk lekker zijn en maakbaar. Zo is chocola in scones heel lekker maar is het niet altijd maakbaar. Het droogt uit of zakt naar de bodem. Als een ‘mad scientist’ creëert ze zo culinaire rampen en mirakels. Explosies van smaak en explosies in de oven. Pas als het perfect is mag het de winkel in.

Bij Babette

Binnenkort ook verkrijgbaar bij…

De scones van Sarah zijn inmiddels enorm geliefd. In 2017 alleen verkocht ze er al meer dan 1750. In de tearoom bij de thee maar ook ‘to-go’. Op veler verzoek heeft ze nu besloten uit te breiden en haar scones te gaan verkopen aan grote restaurants, hotels en horecaleveranciers. Zogenaamde ‘selected buyers’ met smaak die zoeken naar een kwaliteitsproduct. Ben jij zo iemand? Ga dan zeker langs bij Sarah, a.k.a. Babette, voor een kennismaking met haar gastvrije persoonlijkheid en laat je verleiden door haar bijzondere baksels.

Kijk op www.bijbabette.com voor meer informatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here