Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste glas bier tot mooiste verborgen hofjes. In dit Cocktaillijstje van Loes gingen we op stap met master bartender Pank Overbeek. We zijn langs vijf horecagelegenheden geweest en hebben overal twee cocktails gedronken.

Morris: “Deze is echt fantastisch, heerlijk als digestief”

cocktail-liefhebbers

Dit restaurant aan het Spaarne is met zonnig weer een heerlijke plek om mensen in bootjes te bekijken. Met koude maanden in het vooruitzicht, zit je binnen bij Morris ook voortreffelijk. We nemen aan de bar plaats bij het werkstation (de plek waar ze de cocktails bereiden), Pank noemt het “Chef’s table.” Vanaf de eerste rij zien wij hoe cocktailmaster Dirk twee cocktails voor ons bereidt. Met deze eerste zelfbedachte creatie, de Dreamers Island cocktail met onder andere rode peper en een flinke toef kokosroom, heeft Morris de eerste plek behaald op de Thomas Henry Favourite Cocktail Competition. Naast deze spicy cocktail krijgen we een klassieke met een twist: De espresso Martini, met caramel-zeezout. Deze is ook echt fantastisch, heerlijk als digestief. Het geeft je precies de opkikker die je nodig hebt om die after dinner dip te tackelen. Voor deze cocktails komen we absoluut nog eens terug.

Bar Wigbolt: “Het can’t stop drinking gevoel”

cocktail-liefhebbers

In de Smedestraat, dicht bij de Grote Markt, vind je Bar Wigbolt. Een bar die goede naam heeft op het gebied van cocktails, want zeg nou eerlijk: Wie kent Bar Wigbolt eigenlijk niet? Ook hier nemen we weer plaats aan de “chef’s table, there where the magic happens.” Thomas neemt ons mee door de menukaart. In Wigbolt hebben ze de cocktails (en hun ingrediënten) gekoppeld aan landen omdat het vakantie is. Zo hebben zij ook de thema’s superhelden, sporters en cartoons gehad. Typisch Wigbolt, net als de knusse, fijne sfeer. Thomas maakt een Mexican old fashioned voor ons. De gekrulde sinaasappelschil zorgt voor een heerlijke geur bij iedere slok. Pank legt uit dat geur herinneringen oproept en het is een belangrijk onderdeel van proeven. Daarnaast is er de garnering die iets speciaals toevoegt aan de cocktail. Ook maakt Thomas een Louieville voor ons, een zoete cocktail met een blaadje munt erbovenop, dat zorgt voor een fris, can’t stop drinking-gevoel.

The Louisiana: “Amerikaanse sfeer met karakter”

cocktail-liefhebbers

Dave is erg enthousiast met onze komst, want hij maakt er een show van. Er wordt ijs tegen het plafond gegooid en met vier flessen tegelijk geschonken, hierdoor hoeven we niet lang te wachten. Je hebt bartenders en startenders. Dave is absoluut een startender. Als je bij Dave aan de bar zit voor een drankje, heb je gegarandeerd een goede avond. The Louisiana in de Zijlstraat is één van de vier plekken in Haarlem waar je kreeft kan eten en de echte Amerikaanse sfeer kunt proeven. Het is een plek met karakter, sfeer én goede cocktails. We krijgen de Flaming hurricane en Pollos Hermanos en ze waren, net als de bereiding, fantastisch.

ML: “Bartender Bob’s way to make you fall in love”

cocktail-liefhebbers

Dit restaurant heeft een ruim terras en zelfs een aparte keuken met een Michelinster. Maar, wij zijn er voor de cocktails natuurlijk. Achter de bar staat Pim, hij vertelt ons dat ML de afgelopen anderhalf jaar de cocktailkaart flink heeft uitgebreid. Er komen steeds meer cocktails op de kaart te staan en ook achter de bar zijn ze het werkstation, waar de cocktails worden bereid, aan het verbeteren. Bij ML hebben alle cocktails een bijnaam gekregen, zo hebben zij een cocktail genaamd Strawberry Bob, waarbij staat: “Bartender Bob’s way to make you fall in love”. Alleen door de namen wil je sommige cocktails of longdrinks al drinken, zo ook Giggle water (de paarse longdrink op de foto). Unieke cocktails, goede service en mooi voor op de foto. Wij zijn fan!

Bar Number 5: “Popcorn terwijl je wacht”

cocktail-liefhebbers

Voorheen werkte bij Bar Number 5 op de Riviervismarkt alleen vrouwen, nu staat er ook een man achter de bar. Een knusse plek met ruimte voor persoonlijke aandacht. We nemen ook hier plaats aan chef’s table en laten ons verrassen met een Nmbr 5 Sling, een special van deze cocktailbar. Ook kiezen we voor een Cloverclub. Terwijl we wachten op onze cocktail hebben we popcorn te knabbelen. Een goede combinatie als je het ons vraagt. De cocktails worden met zorg bereid en de smaken hebben we nog niet eerder geproefd. We kiezen voor een zoetige en een fruitige cocktail, dat past perfect bij de sfeer in Bar Number 5.

Fotograaf: Sandra Reeb-Gruber

Meer lijstjes van Loes lezen? Lees hier over echte Haarlemse feestjes of plekken waar je buiten kunt sporten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here