Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje, met deze maand: doorbreek Blue Monday.

Blauwe maandag: volgens psycholoog Cliff Arnall de meest deprimerende dag van het jaar. Hij heeft een formule bedacht om zijn uiting wetenschappelijk te onderbouwen (die echter wel veel kritiek gekregen). Maargoed, ‘Blue Monday’ valt sinds 2005 ieder jaar op de maandag van de laatste volle week van januari.

We zouden deze dag het meest depressief/neerslachtig/down zijn omdat onze goede voornemens niet echt lopen zoals we hoopten. Kerst – the most wonderful time of the year-  is alweer een tijd geleden en de eerstvolgende vakantie duurt nog even. Daarnaast zijn de dagen nog donker en ja, maandag is al niet de favoriete dag van menig mens.
Om deze ‘Blue Monday’ te doorbreken heb ik een lijstje voor je gemaakt, want in Haarlem doen wij wat mij betreft lekker niet mee aan blauwe maandag!

Doe het zoals de Denen doen

Uit onderzoek blijkt dat mensen in Denemarken hele blije mensen zijn. Ze hebben een hechte vriendengroep, branden veel kaarsjes in huis en houden van gezellige binnenhuisactiviteiten, zoals spelletjes spelen, gesprekken voeren en gewoon samen zijn.
Dus trommel je vrienden op, maak het knusjes in huis, maak een grote pan stamppot, pak de bordspellen uit de kast en ga vanavond lekker spelletjes spelen met een leuk groepje mensen. Succes gegarandeerd! (Behalve als je niet goed tegen je verlies kunt natuurlijk).

Onder een kleedje

Langzamerhand wordt de rest van de wereld wel nieuwsgierig naar hoe het komt dat die Denen zo gelukkig zijn. Er verschijnen zelfs verschillende boeken over de Deense manier van leven. Een aanrader is het boek Hygge. Verwen jezelf vanavond, plan niks in, trek chille kleding aan, warme sokken, steek kaarsjes aan, nestel jezelf op de bank, dek jezelf toe met een warm dekentje en lees het boek Hygge. Alleen al van lezen over die gelukkige Denen wordt je al blij. Of ga lekker je favoriete serie bingewatchen. Gewoon lekker genieten en even helemaal niks vandaag.

Zorg voor een goed verhaal

Je hebt natuurlijk zelf in de hand hoe “depressief” je vandaag bent. Je kunt er ook voor zorgen dat het een dag wordt om niet te vergeten. Ga vandaag op date – spanning, sensatie en je hebt een goed verhaal voor bij de koffie morgenochtend.
Maak dit de dag dat je je rijbewijs haalt, je solliciteert bij die ene werkgever, je een nieuwtje aan je vrienden en familie vertelt of start met een nieuwe hobby. En als je date tegenvalt, je je rijbewijs niet haalt of niet wordt aangenomen: no worries, het lag niet aan jou, het lag aan de dag.

Maak meer endorfine aan

Endorfine is een stof die je lichaam aanmaakt om pijn te onderdrukken, met ongeveer dezelfde werking als morfine. Je kunt er dus zelf voor zorgen dat je ‘high on happiness’ bent vandaag. Je hersenen maken dit stofje aan bij fysieke inspanning. Ga vandaag dus lekker sporten of uitgebreid seksen. Ben je niet zo van het sporten of heb je geen bootycall in de buurt, dit stofje wordt ook aangemaakt bij het lachen en bij het eten van hete pepers of chocolade. Fijne avond!

Boek je volgende vakantie

De dagen zijn inderdaad nog donker en op de zomer moeten we nog flink wat maanden wachten. Vandaag lijkt me een goede dag om op zoek te gaan naar zonnige bestemmingen. Misschien een weekje weg in februari? Of een vroege zomervakantie in april of mei? Neem het ervan en droom weg bij mooie bestemmingen. Je hoeft natuurlijk niet direct te boeken, maar even een avondje wegdromen bij een nieuw avontuur geeft je vast een goed gevoel.

Hoe overleef jij deze blue monday? Heb je vaste overlevingsstrategieën of ben je lekker nuchter en heb je nergens last van? Laat het ons weten, wij zijn benieuwd!

Illustratie: Shanne van Eerden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here