Loes houdt van lijstjes – van Haarlems lekkerste kopje koffie tot mooiste verborgen hofjes. Graag zet ze deze iedere maand voor jou op een rijtje. Deze maand: vijf hotspots voor wijnliefhebbers.

 Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd, dus een mooie maand om een lijstje te maken waar de wijnliefhebbers van Haarlem blij van worden! Waar in Haarlem moet je zijn voor een fijne plek waar je niet alleen een lekker wijntje kunt drinken, maar waar wijn drinken een hele ervaring is? Wat is die éne unieke plek die iets toevoegt aan Haarlem? Een plek waar je de keuze hebt uit een groot assortiment wijnen, waar personeel deskundig is opgeleid en waar je ook nog gezellig kunt zitten?

Wij gingen op onderzoek, speurden Haarlem af, vroegen het personeel in de restaurants en cafés de oren van het hoofd, proefden van de sfeer – en de wijnen – en presenteren hier vijf heerlijke plekken voor wijnliefhebbers.

Café RAECKS

Een gezellig en stijlvol café (en hotel) met een vinoloog als eigenaar. Die keek op een dag bij het voormalig RAECKS naar binnen en dacht, dat is een mooie hoek voor een unieke manier van wijnschenken. Je krijgt bij Café RAECKS namelijk een pasje waar je tegoed op kunt zetten.  Daarmee kun je zelf je wijn kiezen en tappen.

 De 32 wijnen staan mooi gepresenteerd in een glazen klimaatkast, die je als je langsfietst naar binnen lokt. Ze staan van rood naar wit, van licht naar zwaar en iedere vier maanden worden er wijnen gewisseld, afhankelijk van het seizoen of de voorkeur van de gasten.
Je kunt als het ware je eigen proeverij houden, want je kunt kiezen uit een kwart, half of heel glas wijn. Een makkelijke manier om wijnen te ontdekken en met een kritische blik te kijken wat je nou écht lekker vindt (en waarom je dat vindt).

 Je kunt kleine hapjes bestellen of alleen gezellig komen borrelen. RAECKS heeft veel leuke activiteiten op de planning staan. Zo is er op zondag een singer-songwriter aanwezig voor een optreden, op dinsdag is het spelletjesavond en insider tip: artiesten die optreden in het Patronaat verblijven regelmatig in het hotel, perfecte spot om artiesten te spotten!

Viqh

Al tien jaar een begrip in Haarlem en bij de meeste Haarlemmers de eerste wijnbar die ze opnoemen als je vraagt waar je heen moet voor goede wijn. Je kunt bij Viqh lekker buiten zitten en mensen kijken, maar we raden je aan zeker eens naar binnen te gaan en de kitsch/chique sfeer te proeven. Je kunt kiezen uit de gouden kamer, oftewel de champagnekamer, en de rode en witte kamer spreken voor zich, lijkt ons. Viqh heeft een laagdrempelige sfeer en is een leuke meet & greet ruimte. Perfect voor je eerste date, vrijgezellenfeestje of een wijnproeverij.

 De eigenaar, Vincent Kroon, is zich in de jaren steeds meer gaan interesseren in wijn en is ondertussen een echte kenner geworden. Hij importeert 95% van de 120 wijnen die je bij Viqh kunt krijgen, waarvan er 80 open zijn. De rest is per fles te koop. Ook heeft hij een eigen wijn, namelijk de Elysee. Daarnaast is zijn personeel kundig opgeleid en gaan ze jaarlijks mee op wijnreis met Vincent. Je kunt dus met al je vragen over wijn terecht bij Viqh.
Tip: je kunt hier ook een wijnquiz doen, leuk als je met een groepje bent!

Bij Tholen

Als je meer op zoek bent naar de wijn en spijs ervaring dat zit je bij Bij Tholen op de Kruisweg helemaal op je plek. Bij Tholen is een echt buurtrestaurant met veel vaste klanten, maar ook veel gasten van ver weg. De locatie (tussen het station en de stad) is een handige afspreekplaats. Persoonlijke aandacht staat voorop bij eigenaar Marcel Tholen. Het is hier gezellig, sfeervol en je kunt er heerlijk tafelen.

Marcel is vinoloog en ook sommelier geweest en is veel met wijn bezig, zo ook al jaren in zijn eigen restaurant. Erg verrassend (en vooral handig als je niet zo’n grote wijnkenner bent) is de menukaart. Bij elk gerecht wordt een wijn geadviseerd zodat je de ultieme smaaksensatie krijgt die wijn bij eten kan bieden.

 In zijn restaurant wil Marcel een muur bedekken met echte wijnkisten, dus mocht je er een paar willen schenken, Marcel ontvangt je met open armen.
Je kunt Bij Tholen dineren, maar dat is zeker niet alles. Je kunt er ook terecht voor een wijnproeverij, een high wine of gewoon gezellig doordeweeks een wijntje komen drinken. Dat breekt zo lekker de week.

Dijkers

In de Warmoesstraat, achter de Grote Markt, vind je Dijkers: een restaurant waar de open haard nu lekker vaak aan staat en zo een heerlijke huiselijke sfeer creëert. Bij Dijkers bieden ze veelzijdige gerechten op niveau aan voor eetcaféprijzen. Ook qua wijnen zorgen zij voor een balans met de gerechten en houden daarbij rekening mee met de vraag van de gasten. “Toeristen hebben vaak een andere voorkeur dan de vaste klanten,” aldus eigenaar Bart Dijkers.

 Bart gaat regelmatig naar proeverijen bij wijnhandelaar Hans Moolenaar in Bloemendaal en laat zijn personeel ook veel proeven, zodat zij weten wat ze aanbieden en bij welke gerechten welke wijn past. Het leuke van een lokale wijnhandelaar is dat je de wijnen die je drinkt bij Dijkers, dus kunt kopen in Bloemendaal. Handig!

De Bergplaats

In de Koningstraat kun je op vrijdag en zaterdag terecht in de wijnkelder van Haarlem. Je kunt hier binnenlopen om lekkere Franse wijnen te kopen en de oren van het hoofd vragen aan Dirk Maat en Sati Tegel, die nu het familiebedrijf runnen.
Ze hebben ook een webshop: de wijnen die je daar bestelt worden binnen Haarlem gratis thuisbezorgd en je kunt je aanmelden voor een proeverij of een ‘Private Dining Proeverij’. Wat wil de wijnliefhebber nou nog meer? En dit allemaal in het centrum van Haarlem.

Mocht je niet zo’n wijnkenner zijn en wil je toch je kennis over wijn uitbreiden, hou onze site dan in de gaten voor het artikel ‘Korte Wijncursus voor Dummies’. Cheers!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here